Держдума Росії підтримала звернення до президента Росії Володимира Путіна щодо визнання незалежності «Л/ДНР».

За рішення про негайне направлення звернення російському президенту проголосував 351 депутат, пише видання НВ.

Поки що рішення депутатів не означає визнання незалежності самопроголошених республік, це має зробити Путін.

Більше голосів набрав проєкт комуністів - 351 голос, а «Єдиної Росії» - 310.

До слова, як пише BBC Україна, раніше комуністи називали рішення визнати «ДНР/ЛНР» «обґрунтованим та морально виправданим», що створить підстави начебто для їхнього захисту від зовнішніх загроз.

«Визнали Південну Осетію — ніхто не стріляє, визнали Абхазію — ніхто не стріляє, визнали Придністров'я — ніхто не стріляє. Тому рішення нормальне», - пояснював раніше лідер КПРФ Геннадій Зюганов.

Крім того, у 2019 році президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям Луганської й Донецької областей отримувати російські паспорти за спрощеною схемою й тепер окупаційна влада змушує українців брати російське громадянство. Людям погрожують звільненням з роботи та лякають, що їм потім не вдасться працевлаштуватися.

Нагадаємо, раніше «Вголос» повідомляв, що упродовж лютого Державна дума РФ розгляне проєкт звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо визнання Росією «ЛНР» та «ДНР».

Згодом, стало відомо, що на розгляд Держдуми у вівторок, 15 лютого, винесуть два проєкти постанови про визнання незалежності тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Їх підготували Комуністична партія та «Єдина Росія».

Перший проєкт ухвали був внесений депутатами від КПРФ. Цей документ передбачає, що якщо Держдума схвалює проєкт, його негайно відправляють президенту.

Другий проєкт ухвали запропонували кілька депутатів від фракції «Єдина Росія». Він передбачає, що документ спрямовується спочатку до МЗС, Міноборони та інших відповідальних відомств, які мають оцінити законодавчу ініціативу. Передбачається, що Держдума потім розгляне проєкт постанови, що враховує пропозиції міністерств.

Як зазначив радник голови ОП Михайло Подоляк, ухвалення такого рішення може означати явну відмову від Мінських угод.

«Ухвалення постанов у Держдумі РФ про будь-який формат визнання окупаційних структур може означати лише явну відмову Росії від Мінських документів», - зазначив Подоляк.

ІА "Вголос": НОВИНИ