Держагенція з питань кіно розірвала контракт на створення фільму «Люксембург», режисером якого є Мирослав Слабошпицький.

Про це повідомив голова відомства Пилип Іллєнко в інтерв’ю "Детектор медіа".

"Ми розірвали контракт на створення фільму "Люксембург". Компанія повертає нам кошти, вже частково повернула. Цього фільму не буде. Поки що. У такому варіанті", — сказав Іллєнко.

За його словами, Держкіно буде на найближчій колегії Мінкульту подавати заяву про виключення цього проекту з програми виробництва та розповсюдження національних фільмів.

"Я впевнений, що за інших обставин ми могли б відсвяткувати перемогу цього проекту на Каннському кінофестивалі ще минулого року. На жаль, це так: контракт розірваний за ініціативи продюсера. Ніякого іншого продюсера, який би претендував на те, аби зробити цей проект, на горизонті ми не бачимо", — додав Іллєнко.

Як повідомлялося, "Люксембург" — перший український проект, що отримав Global Filmmaking Award на кінофестивалі "Санденс" 2015 року у США і приз за найбільш багатообіцяючий проект CineMart Роттердамського кінофестивалю від каналу ARTE.

На кіноринку Каннського фестивалю 2015-го права на прокат ще не знятого фільму "Люксембург" продалт для Чехії, Словаччини, країн колишньої Югославії, Греції, Португалії, Бенілюксу. В процесі перемовин є продаж на території США та Франції.

Фінансові партнери фільму — CNC (Франція), "Фонд Хуберта Белса" Роттердамського кінофестивалю (Нідерланди), "Сурфонд" (Норвегія), Державна агенція України з питань кіно (проект є переможцем 7-го пітчингу Держкіно). Події фільму мали розгортатися у Чорнобильській зоні.

"Ми звернулися по коментар до режисера Мирослава Слабошпицького. І надаємо його відповідь: "Проект Слабошпицького про Чорнобиль існує. В якому форматі в ньому буде брати участь Держкіно і чи буде, буде оголошено окремо".

У Міністерстві культури, у відповідь на наш інформаційний запит, повідомили, що до кінця 2018 року проведення колегій не заплановане", — пише "Детектор медіа".

ІА "Вголос": НОВИНИ