Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 14 березня уклало угоду з ПрАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» про розробку радіотелескопа на 15,80 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

У березні 2018 року «Сатурн» без торгів отримав підряд на розробку технічних пропозицій щодо напрямків модернізації антенних систем КТНА-200 і MARK-4B Центру космічних досліджень і зв’язку в Золочеві Львівської області за 195 тис грн.

У травні 2018 року Радіоастрономічному інституту НАНУ без торгів замовили розробку техзавдання на створення радіотелескопа РТ-32 на базі антенної системи MARK-4B для участі в РНДБ-експериментах за 99 тис грн. Йдеться про радіоінтерферометрію з наддовгою базою – вимірювання координат рознесених на великі відстані радіоджерел (наприклад, квазарів, активних ядер галактик).

У липні 2018 року «Сатурн» виграв перші відкриті торги на створення радіотелескопа РТ-32 за 8,00 млн грн. Він мав модернізувати систему керування та елементи приймального тракту антенної системи MARK-4B, протестувати систему керування на реальних сигналах від космічних об’єктів у С-діапазоні, виготовити блоки радіоприймальної системи для організації роботи радіотелескопа в С- і К-діапазонах.

Нинішню додаткову закупівлю в «Сатурну» на 15,80 млн грн. провели за переговорною процедурою для уніфікації та сумісності з виробами, блоками радіоприймальних систем і системою керування, які вже були розроблені та виготовлені «Сатурном» у 2018 році.

За новою угодою, до кінця 2019 року «Сатурн» має виконати дослідно-конструкторську роботу зі створення радіотелескопа РТ-32. Зокрема виготовлять приймальну систему в С- і К- діапазонах та елементи приймального тракту в Х-діапазоні. Також створять систему частотно-часової синхронізації, дослідять похибки наведення і супроводу антенною системою радіоджерел, розроблять і виготовлять кабелеукладач азимутальної петлі, механізм люфтовибірки і пристрій юстирування та зміни діапазонів.

Співвиконавцями вказані Інститут радіоелектроніки ім. О.Я.Усікова НАНУ і ТОВ СП «Інтернсис Лтд» Андрія і Михайла Паламарів із Тернопільського НТУ ім. І.Пулюя.

Основним акціонером столичного виробника радіоприладів «НВП «Сатурн» є Дмитро Миримський – брат покійного екс-депутата ВР АР Крим та екс-нардепа від партії «Союз» по округу в Крим Льва Миримського. Крім того, суттєві частки мають Владислав та Ірина Чмелі, а також ПрАТ «УПТК» Владислава, Володимира, Ірини і Людмили Чмілів.

Загалом «Сатурн» отримав три підряди щодо радіотелескопа на суму 24,00 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ