Про це повідомляє Укрінформ.

«Росія шляхом вторгнення в Україну в 2014 році та своєї спробою анексувати Крим прагнула підірвати основи міжнародних принципів, який поділяють демократичні держави: одна країна не може змінити кордони іншої за допомогою сили», - зазначив Держсекретар.

Помпео зазанчає, що Росія сама погодилися з цим принципом в Статуті ООН, пообіцявши утримуватися від погроз силою чи застосування сили проти територіальної цілісності й політичної незалежності будь-якої держави. Цей фундаментальний принцип також підтверджений в Гельсінському Заключному акті та «однією з основ» на якій лежить спільна безпека.

«Сполучені Штати вкотре підтверджують своє невизнання претензій Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою, що суперечить міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати не визнають спроб Росії анексувати Крим і зобов'язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», -заявив глава Держдепу.

США закликали Росію поважати міжнародні принципи та припинити окупацію Криму.

«Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу прихильність до міжнародного принципу суверенної рівності та поваги територіальної цілісності інших держав. Завдяки своїм діям Росія діяла у спосіб, недостойний великої нації й обрала ізоляцію від міжнародної спільноти», - наголосив державний секретар США.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ