Про це у своїй статті для DT.ua пише Тетяна Кириленко. За її словами, переплати складають куди значніші суми.

Так, лише в Чернівецькій області вони досягли 3,7 млн грн, а в Дніпропетровській в 2014-2016 роках споживачі переплатили аж 53 млн грн.

«З'ясувалося, що в структуру ціни на ЖКП включали необґрунтовані або завищені витрати. У вже згаданій Дніпропетровської області в тариф безпідставно внесли інвестиційну складову, банківські послуги та завищені суми прибутку. У прокуратурі області відкрили кримінальне провадження. Проте ж винні не тільки керівники комунальних підприємств, але і місцеві органи влади, які не затвердили тарифи на рівні економічно обґрунтованих», – зазначає автор.

Ще більша плутанина з комунальними платежами в столиці. Так, кияни можуть повернути частину коштів, заплачених за постачання тепла в опалювальному періоді 2015/16. Причини – правові нюанси.

«В Україні з 2014-го по 2017 р. вартість тепла для побутових споживачів зросла майже в чотири рази – з 375,3 до 1414,45 грн за 1 ГКал. За цей час Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла п'ять постанов про зміну тарифів на централізоване теплопостачання. Однак справа в тому, що не всі вони легітимні. Наприклад, постанова №613, згідно з якою вартість послуги з теплопостачання для споживачів компанії «Київенерго» зросла з 374,6 до 657,24 грн за 1 ГКал, діяла трохи більше року (з 8.05.15 до 30.06.16 ). Але її визнали нечинною, а тарифи – незаконними. Таке рішення виніс Київський апеляційний суд у своїй постанові від 06.07.2016 р., спираючись на те, що її не зареєстрували в Мін'юсті і не внесли до Єдиного державного реєстру з присвоєнням реєстраційного коду. Іншими словами, постанову ухвалили з порушенням процедури, згідно з якою приймають нормативно-правові акти, і тому вона була протиправною», – йдеться в статті.

Таким чином, дане рішення суду дозволяє киянам вимагати повернення переплачених за незаконними тарифами коштів за опалювальний період 2015-2016 рр. Гроші чималі, оскільки за кожну спожиту гігакалорію в тому сезоні «Київенерго» має повернути 283,12 грн.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ