Атакою в Чорному морі президент Росії нагадав світові, що його не влаштовує теперішній стан справ і що він хоче більшого. Тепер володар Кремля випробовує, чи зможе дозволити собі незаконний контроль за Керченською протокою й Азовським морем. Про це заявив Андрій Дещиця, посол України в Польщі, в інтерв'ю газеті Dziennik.

На запитання кореспондента Магдалени Ріґамонті, в Україні війна чи воєнний стан, дипломат відповів:

— Звісно, війна. Україна веде війну з Росією. Не від учора, не від неділі. Ця війна триває з 2014 року. Адже саме тоді російські інтервенти вступили в наш Крим.

— Світ забув про цю війну. Чотири роки мовчав...

— В Україні бої тривають безперервно. Але я не згоден, що світ забув про це. Санкції працюють. Тема висвітлюється на міжнародних форумах. Але нам, безумовно, потрібен подальший тиск і рішуча реакція всіх демократичних країн на порушення РФ міжнародного права.

— Чотири роки — тривалий період, якими були етапи цієї війни? Перша була дезінформація?

— Насамперед незаконна окупація Криму та Севастополя. Наступним етапом російської агресії була спроба дестабілізувати ситуацію у східних областях України. Російські регулярні війська та їхні колаборанти за підтримки Кремля окупували частину Донецької та Луганської областей в Україні. А ще була російська атака на літак рейсу МН-17, внаслідок російської агресії маємо понад 1,5 млн внутрішніх переміщених осіб із окупованого Криму та Донбасу. І щодня наші захисники помирають на сході нашої країни. А збройна агресія є лише одним із елементів російської гібридної війни проти України. Кремль використовує пропаганду на основі брехні та підміни понять, застосовує економічний тиск, енергетичну блокаду, терор, залякування громадян України; кібератаки та багато інших заходів.

— Можливо, добре, що Росія знову напала. Адже світ згадав про цю війну?

— Хіба з цієї точки зору. Але не можу сказати, що це добре, бо на наші кораблі напали, а 24 матроси потрапили в полон.

ІА "Вголос": НОВИНИ