Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, передає Польське радіо

«Посольство України в Польщі направило ноту до МЗС Польщі з проханням провести відповідне розслідування і надати належну охорону нашим консульським установам на території Польщі. Крім цього, у мене була розмова з цього приводу із заступником глави МЗС Польщі Бартошем Ціхоцьким», – повідомив Дещиця.

За його словами, після виявлення образливих написів на будівлі почесного консульства генконсульство України в Любліні, а також почесний консул України в Ряшеві Єжи Хшановський поінформували місцеві правоохоронні органи про цю ситуацію.

«Правоохоронні органи відразу розпочали слідство. Вони мають записи з відеокамер, і сподіваємося, що це допоможе швидко встановити зловмисників», – заявив Дещиця.

Український дипломат зауважив, що інцидент у Ряшеві вписується у тенденцію, яка спостерігається упродовж останніх двох років.

«Спочатку були провокації проти українських місць пам'яті в Польщі, потім – польських місць пам'яті в Україні, а згодом почалися провокації проти дипломатичних установ. Зараз важливо знайти і покарати зловмисників, аби можна було запобігти подібним інцидентам в майбутньому», – констатував український дипломат.

Нагадаємо, у польському місті Ряшів невідомі вандали спаплюжили почесне консульство України, зробивши різноманітні написи червоною фарбою.

Почесне консульство України у м. Ряшів

Як повідомив речник міської поліції Ряшева Адам Шельонг, правоохоронці намагаються знайти зловмисників, передає glavcom.ua

«На даний момент ніхто не затриманий, поліція працює над цим. Проведено огляд місця події, встановлюються свідки і зараз намагатимемося виявити зловмисників», - заявив Шельонг.

На будинку консульства невідомі вандали написали польською мовою: «Україна - ОУН-УПА», «Waffen SS Galitzien», біля герба України намалювали шибеницю і напис Raus (нім. мовою «геть»), свастику і напис російською «нет».

Почесне консульство України у м. Ряшів

ІА "Вголос": НОВИНИ