Курс безготівкового долара в Україні знизився за січень на 0,5 %, в середньому до 27,67 грн, готівкового — на 0,1 %, до 27,78 грн. Курс безготівкового євро знизився на 0,2 %, до 31,79 грн, готівкового — зріс на 0,2 %, до 31,92 грн.

Про це повідомляє «Сегодня».

За словами експертів, зміцнення гривні до долара пов'язане з високою пропозицією валюти з боку аграріїв і жорсткою монетарною політикою НБУ.

«Гривню від девальвації стримує активність нерезидентів за покупками облігацій внутрішньої державної позики. Висока облікова ставка НБУ на рівні 18 % приваблює іноземних інвесторів вкладати в українську економіку. Нерезиденти, конвертуючи іноземну валюту в гривню для покупки держоблігацій, посилюють пропозицію валюти на ринку», — пояснив експерт.

У лютому, за прогнозом аналітиків, на валютному ринку переважатимуть девальваційні тенденції, а також ризики зростання ліквідності через великі обсяги погашення облігацій внутрішньої державної позики. Відтак курс долара в лютому коливатиметься в діапазоні 27,75...28,5 грн. Середній курс готівкового євро може коливатися в діапазоні 31,2...32,7 грн.

У найближчі місяці НБУ все ж знизить облікову ставку, що стримуватиме нерезидентів від додаткових інвестицій, особливо напередодні президентських виборів.

«Незважаючи на деяке відновлення фондових індексів, торгова війна між США та Китаєм і уповільнення темпів зростання їхніх економік залишаються на порядку денному. Ситуація на сировинних ринках зберігається нестабільною. На цьому тлі відновиться падіння цін, що торкнеться спотових цін на товари українського експорту, й обмежить експортну виручку в країну», — заявив аналітик.

2018 року курс гривні зміцнився на 1,4 %.

«Вголос» також писав про курс валют на 4 лютого: гривня поступово зміцнюється.

Нагадаємо, НБУ повідомив правоохоронців про підозрілі фінансові операції у майже 50 банках.

ІА "Вголос": НОВИНИ