Гігієна рук є важливим способом запобігання поширенню Covid-19, і коли мило та вода відсутні, дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі є наступним найкращим способом зробити це. Дозатори дезінфікуючого засобу для рук з’явилися в торгових центрах, школах, на робочих місцях та в громадському транспорті, щоб полегшити людям дезінфекцію рук.

Однак одним із наслідків, зафіксованим у Франції, були хімічні травми у дітей, яким випадково потрапили в очі дезінфікуючі засоби, пише CNN.

За даними Французького центру контролю отруєнь, у період із 1 квітня по 24 серпня 2020 року серед дітей було зафіксовано в сім разів більше випадків попадання очей небезпечних хімічних речовин в дезінфікуючий засіб для рук. За цей період 16 дітей потрапили до дитячої офтальмологічної лікарні Парижа, оскільки в їхні очі випадково потрапили дезінфікуючі засоби, для тоді як у 2019 році був лише один випадок. Два важкі випадки вимагали хірургічної операції з трансплантації тканини в рогівку.

Усі випадки госпіталізації були у дітей віком до 4 років, і французькі дослідники заявили, що причина цього, швидше за все, полягає в тому, що дозатори гелю зазвичай розташовують на висоті 1 метр. Хоча це рівень талії для більшості дорослих, це рівень очей для маленьких дітей.

Дослідження було опубліковане в журналі JAMA Opthamology у четвер.

За даними французької бази даних, дезінфікуючі засоби для рук становили лише 1,3% усіх випадків впливу хімічних очей у дітей у 2019 році. У 2020 році ця цифра становила 9,9%, і в ній говорилося, що більшість випадків були легкими. Дослідники припускають, що найбільший ризик для дітей можуть спричинити дозатори, встановлені в громадських місцях.

У 2020 році 63 випадки опіків мали місце в громадському місці, в той час як жодного не повідомлялось у 2019 році. Багато дезінфікуючих засобів для рук мають високу концентрацію етанолу, який може вбити клітини рогівки.

У іншому дослідженні, опублікованому в тому ж журналі, лікарі в Індії детально описали випадки двох дітей, які випадково бризнули в око засобом для дезінфекції рук, що мало серйозні наслідки. 4-річна дитина поскаржилася, на боязнь світла, а у 5-річної була пошкоджена повіка.

Ці діти повністю одужали після лікування сольовими промивками та очними краплями, але лікарі сказали, що необхідно враховувати потенційну небезпеку дезінфікуючих засобів для рук у громадських місцях та школах.

Лікарі рекомендують такі кроки:

  • Перевага миттю рук з милом та водою над засобом для дезінфекції рук
  • Навчання дітей користуванню засобами для дезінфекції рук
  • Наявність окремих дозаторів у магазинах та торгових центрах для дітей, бажано на нижчій висоті (тобто нижче рівня обличчя)
  • Розміщення знаків обережності біля дозаторів дезінфікуючих засобів.
У разі потрапляння дезінфектора, необхідно терміново промити очі чистою водою та якнайшвидше звернутись до лікаря – рання діагностика та лікування можуть зменшити довгострокові наслідки хімічних травм очей.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ