«Політик», «журналіст» та навіть «націоналіст»… Ким лише не доводилось бути одіозному львівському псевдоактивісту Остапу Стахіву, аби на нього звернули хоч трохи уваги. Всі ці «маски» виявились неефективними, тож той вирішив приміряти на себе ще одну. І таки зміг зібрати навколо себе однодумців. Тепер Стахів у новій «масці», але... без маски. Він – відомий ковід-дисидент та справжній «лідер» антивакцинаторів у Львові.

Які саме меседжі пропагує Остап Стахів, за що його звинувачує СБУ та чи дійсно він має звязки з Росією, розбирався «Вголос».

Чимало уваги зараз прикуто до одіозного псевдоактивіста та львівського «лідера» антивакцинаторів Остапа Стахіва.

Днями у його помешканні відбулись обшуки: йому оголосили підозру за спробу насильницького повалення конституційного ладу в державі. З обшуком СБУ прийшла також й до антивакцинаторів та соратників Стахіва в інших містах України.

За інформацією СБУ, усі ці люди отримували фінансування від Російської Федерації та планували захоплення влади в Україні. 

«Ідея нації» та націоналізм

Потрапити на політичну арену Львова скандальний Остап Стахів передусім намагався як представник націоналістичних поглядів. Розпочалось усе ще в 2012 році — саме тоді Остап Стахів разом із батьком Василем Стахівим та дядьком — бандуристом і народним артистом Остапом Стахівим, заснував громадську організацію «Ідея нації». 

Головною метою організації Стахів та її співзасновники вважали «створення держави справедливого ладу, яка забезпечить всебічний розвиток кожному її громадянину згідно з талантами, які надав Господь Бог».  

Поширюючи націоналістичні погляди, ГО «Ідея нації» нерідко влаштовувала у Львові різноманітні акції протесту. На чолі з Остапом Стахівим її активісти виходили на вулиці Львова, утім, організація так і не змогла отримати гарну репутацію.

Керівника та співзасновника ГО «Ідея нації» Стахіва все частіше називали псевдоактивістом та провокатором, звинувачуючи його в проведенні проплачених акцій.

В зв'язку з цим у 2016 році невідомі хлопці викинули Стахіва у сміттєвий контейнер. Відео з курйозним інцидентом, яке поширилось у львівському медіапросторі, стало своєрідним мемом. Саме таким Стахів чи не найбільше запам'ятався львів'янам. 

Великий крок у львівську політику Остап Стахів вирішив зробити у 2020 році. Саме тоді він висунув свою кандидатуру на посаду голови Львівської ОТГ від створеної напередодні партії «Ідея нації».

««Ідея нації» — політична партія, яка на постійній основі захищає права громадян, бореться зі свавіллям влади, правоохоронними органами та беззаконням. Ми поставили перед собою амбітну ціль: створити місто справедливого ладу, завданням якого є реалізація людини згідно з талантами від Бога. Ми боремося за волю людини та волю народу.  Ми ставимо перед собою амбітні цілі, які допоможуть нам зробити Львів — містом щасливих людей!» — йшлося тоді у її передвиборчій програмі. 

Однак мером Остапу Стахіву стати таки не вдалось. Жодного кандидата від партії «Ідея нації» у львівську міськраду львів'яни також не обрали.  

Пропаганда антивакцинації та «боротьба» за права людини

Ширшу популярність скандальний Остап Стахів отримав саме завдяки поширенню антивакцинаторських меседжів. 

Ще на початку пандемії Остап Стахів влаштовував провокації у лікарнях та школах. Крім того, нерідко із уст львівського антивакцинатора лунали різного роду теорії, засновані на конспірології та брехні.

Зокрема, він неодноразово переконував громадськість та своїх підписників у соцмережах, що коронавірусу не існує, а отже немає жодної потреби носити маски. Карантин, на думку Стахіва, зробили для того, аби обмежити та знищити конституційні права людей. 

Аби поширювати свої конспірологічні погляди було простіше, Стахів вирішив створити громадську організацію «Права людини». До слова, саме навколо неї йому й вдалось згуртувати усіх противників вакцинації, маскового режиму та карантинних обмежень. 

А вже у вересні 2021 року Остап Стахів, разом із іншими лідерами руху противників вакцинації (серед яких й проросійські, про це згодом), зібрав кількатисячний мітинг у Києві. 

Вони вигукували лозунги про те, що вакцинація порушує права людини, закликали усіх знімати «намордніки» та назвали карантин «ковід-фашизмом». 

Псевдонаціоналіст Остап Стахів та його проросійська команда

Восени 2021 року у львівському середовищі з'явилась інформація про те, що лідер націоналістичної партії «Ідея нації» Остап Стахів має зв'язки з російськими спецслужбами. 

Так, 8 листопада ветеран АТО та депутат ЛМР від фракції «Голос» Ігор Шолтис направив звернення до СБУ з проханням притягнути Остапа Стахіва до кримінальної відповідальності. 

За словами Ігоря Шолтиса, своєю діяльністю антивакцинатор Остап Стахів не лише поширює неправдиву інформацію про коронавірус, а й намагається повалити конституційний лад в Україні. Також депутат зазначив, що за такими активними діями псевдоактивіста можуть стояти російські спецслужби. 

 

Звернення Ігоря Шолтиса в СБУ (фото Андрія Вихопня)

 

Звернення до СБУ написали також народні депутати Ярослав Рущишин, Роман Лозинський, Наталія Піпа та Галина Васильченко.

Вже 16 листопада у помешканні Остапа Стахіва відбулись обшуки: йому вручили підозру за спробу насильницького повалення конституційного ладу в державі. З обшуком СБУ прийшла також й до антивакцинаторів та соратників Стахіва з інших міст України та навіть Росії.

Як докази СБУ оприлюднила скріншоти переписки Остапа Стахіва у Viber. На них видно, як львівський антивакцинатор разом із своїми «колегами-антивакцинаторами» обговорює плани захоплення влади в країні. 

Серед людей, з якими тісно контактує Стахів, проросійський псевдоактивіст та псевдожурналіст Кирило Стремоусов. Саме він був одним із організаторів «русскої весни» на Херсонщині у 2014 році. Також Стремоусов був соратником нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви. 

У Стремоусова є свій Youtube-канал «Журналисти Стремоусова», а також інтернет-ресурс «Таврія ньюс». 

Що цікаво, журналістські посвідчення Стремоусов роздає усім, кому заманеться. Аби стати частиною команди Стремоусова, достатньо заповнити форму, у якій слід вказати свої дані та номер відділення пошти.  

Ще дві цікаві персоналії, з якими підтримує дружні зв'язки львівський антивакцинатор Остап Стахів, — псевдожурналіст Олександр Надьожа та керівниця організації STOP Fake Pandemic Олена Фаіст. Як відомо, 16 листопада СБУ також прийшла до них з обшуками. 

Олена Фаіст просто під час акції антивакцинаторів, яка була нещодавно у Києві, заявила, що росіяни та українці це один народ. Війни, за її словами, в Україні також немає. 

 

Фото: Олена Фаіст/Facebook

 

За інформацією київського активіста Данила Яковлєва, Олександр Надьожа теж є прихильником проросійських поглядів. Зокрема, на його світлинах у Фейсбуці є фотографії на тлі прапора «Держава».

Як стверджує київський активіст, «Держава» — це колишня комуністична проросійська організація «Боротьба», яка у 2014 році організовувала «антимайдан» та «народні референдуми» на окупованих територіях.

 

 

Скріншот з допису Данила Яковлєва

 

Суд, переховування у лікарні та «викрадення»

Обшуки СБУ спровокували шалену паніку серед усієї команди однодумців Стахіва. Зокрема, вчора на Youtube-каналі Стремоусова з'явилось безліч відео на цю тему. В одному з них він повідомив про те, що вирушає до Львова, оскільки «на війні своїх не кидають». 

До Львова Кирилові Стремоусову, як і Олександрові Надьожі, закортіло приїхати не просто так. Як відомо, 17 листопада у Галицькому суді м. Львова Остапу Стахіву призначили судове засідання. Підтримати антивакцинатора прийшли його прихильники. 

Сам Остап Стахів на засідання не з'явився, а запобіжний захід без його присутності суд не обирав. Там його представляли адвокати, які повідомили, що він перебуває у Свалявській районній лікарні. Таку інформацію «Радіо Свобода» надала речниця управління Служби безпеки України у Львівській області Роксолана Яворська.

За словами автора звернення до СБУ та депутата ЛМР Ігоря Шолтиса, Остап Стахів до останнього буде «відтягувати» призначення запобіжного заходу.

«Два рази він не з'явиться на суд, пізніше буде приносити довідки різні, лікарняні і тому подібне. Все по класиці. Але питання в тому, яким чином регулюється законодавство, якщо чуваку за ст. 109 ККУ світить 10 років за повалення конституційного ладу, а він після того, як йому оголошують підозру, спокійно собі опиняється в Закарпатті. Тому, надіємось, що СБУ і суд адекватно розглядатимуть справу. Адже це не лише питання принципів і здоров'я. Це питання національної безпеки, зважаючи на те, що було дійсно виявлено його зв'язки з РФ», зазначає у коментарі «Вголосу» Ігор Шолтис. 

До слова, відомо, що вчора ввечері на Youtube-каналі «Журналисти Стремоусова» з'явилось нове відео. У ньому повідомили про нібито викрадення Остапа Стахіва з лікарні у Сваляві.

Ймовірно, СБУ розпочала операцію з затримання Стахіва, утім наскільки ця інформація достовірна  — поки що невідомо. 

Додамо, що сьогодні, 18 листопада, Остап Стахів знову мав би прийти у Галицький суд Львова для обрання запобіжного заходу.

ІА "Вголос": НОВИНИ