Кілька років тому по Стрию гуляв жарт. «Чому Карпо не отримав медалі Чемпіонату світу з жадності»? – «Бо поскупився на квитки, аби приїхати за нагородою». Жарти жартами, але за стрийським олігархом Зіновієм Карпінським тягнеться довжелезний шлейф не анекдотів, а конкретних «жадібних справ».

Правду кажучи, після «відтискання» шкільних майданчиків і схожих кепських справ жоден діяч на кшталт Карпінського не мав би шансу висунути носа, але у Стрию він претендує на цілого голову ОТГ.

Один з найцинічніших випадків, пов’язаних з бурхливою діяльністю пана Карпінського у Стрию, який він, начебто, так любить доводиться на 2015 рік.

Пам’ятаємо, що це час, коли наші хлопці йшли на війну, стрияни масово збирали їм волонтерську допомогу і возили на передову. Чим у тому ж 2015-му році займався олігарх Карпінський? А він судився за землю, віджату у Стрийської школи №10. Бо нащо дітям спортивні майданчики і життєвий простір. Стрияни – його раби. А діти його рабів – його раби. Певно, були в тій школі діти, чиї тати пішли боронити нашу землю. Певно, кожен учитель зі своєї маленької зарплати скільки міг, але дав на військо. А Карпінський у той час судився за землю тої школи. Щонайменше ницо.

Але це тільки один епізод, яких, насправді, десятки. Громадські активісти зняли цілий ролик під показовою назвою «Олігарх Карпінський проходить повз дитячу радість», де продемонстрували об’єкти, які нині перебувають у власності олігарха, а раніше були призначені для дитячої освіти.

Так, протягом останніх років дивним чином у власності олігарха Карпінський виявилися майстерні ВПУ №34, де могли б займатися діти не лише Стрия, а й усього району.

Будівля, де мав бути дитячий садочок, теж раптово перейшла у власність Карпінського.

У парку, де мали б відпочивати стрияни і бавитися дітки, замість майданчиків височіє недобудова ресторану. Вгадайте, кому він належить? Вгадали. Карпінському. Більше того, перегляньте фейсбук-стрічку цього добродія. Він і не приховує, що планує добудувати свій вертеп і, очевидно, посада голови, якої він так прагне, стане йому в цьому у пригоді.

У всі часи, у всі середовищах заробляти на дітях вважалося вершиною «жлобства». Навіть у кримінальних середовищах. Це не стосується хіба циганів і Карпінського.

У контексті вищесказаного сьогодні особливо слід хвилюватися жителям навколишніх сіл, котрі увійдуть до складу Стрийської ОТГ. Стрий не безрозмірний. Якщо Зіновій Карпінський стане головою громади, то, очевидно, що прибравши до рук усе, що ще не встиг прибрати, шантажуючи Романа Шрамовята своїми ланцюговими депутатами міськради із різних прикуплених фракцій, простягне свій погляд на околиці. І там, де були людські землі – постануть нові забудови. Це, звісно, добре, що Стрий розбудовуватиметься. Але чи подумає олігарх, наприклад, про з Угерського чи Добрівлян? Чи, в разі чого, присвоївши правдами-неправдами, їхні землі, збудує хоч одну школу, хоч один садочок?

Ні, Карпінський дітей, звичайно, любить. Але тільки власних. От нещодавно прилаштував свого сина кандидатом у депутати до Стрийської ОТГ від партії «Голос» Тато – голова, син –депутат. Хто посперечається, що в такій конфігурації набагато легше будувати схеми, для деребану стрийського майна?

А на схемах пан Зіновій знається добре. Маленький приклад про згадане вище ВПУ №34. Ще у 2000 році між ТзОВ «Екран» в особі Карпінського З. та директором училища І. Пилипівим було підписано угоду про встановлення особистого сервітуту для обслуговування та ремонту стін будівлі, де розташовувалася майстерня, на користь ВПУ на части ну земельної ділянки площею 54 «квадрати», що перебувала в користуванні «Екрану» по вулиці Колесси, 41 б, у Стрию. Минуло кілька років, і на сьогодні відомості з Державного кадастру підтверджують у приватній власності Карпінського усієї земельної ділянки, на якій колись розташовувалися майстерні училища.

Детальніше про схеми довкола ВПУ №34, як і про інші «славні» діяння пана Карпінського стрийські активісти готові розповісти для наступних публікацій. Як журналісти-розслідувачі готові поділитися матеріалами, про те, як олігарху вдавалося забирати тендери на ремонт доріг, які кримінальні справи будли порушені, і, звісно, яка якість доріг, відремонтованих Карпінським, зокрема, на Стрийщині.

А наразі ж просте запитання до стриян: вам дорожчі солодкі обіцянки одіозного олігарха, чи майбутнє ваших дітей?

Джерело: dilo.net.ua.

ІА "Вголос": НОВИНИ