Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із представницею ГО «Центр UA» Соломією Саврук.

За її словами, діюча виборча система, яка працює у Верховній Раді України, була започаткована ще режимом екс-президента Віктора Януковича. А все для того, аби зберегти свої позиції у парламенті.

«Цього не можна було зробити за пропорційною системою, тому ввели мажоритарну складову, яка забезпечує дуже багато можливостей для маніпуляцій», - пояснила Соломія Саврук.

Зокрема, додаткові можливості для маніпуляцій з`являються у регіонах. Адже мажоритарна система, на переконання жінки, забезпечує можливість прямого і непрямого підкупу виборців, а також дозволяє кандидатам працювати «лише через політичні гасла», а не системно.

Тож ключовою вимогою, пояснює Соломія Саврук, є зміна виборчих правил і запровадження системи з відкритими регіональними списками. І при цьому важливо, аби нові вибори відбувались уже за цими правилами.

«Змінити якісно склад Верховної Ради неможливо за чинним законодавством. За новими правилами, які дозволять новий підхід до роботи із політиками та виборцями, можна буде абсолютно оновити якість політиків», - додала вона.

Відтак, новий проект виборчого кодексу України передбачає розбудову партійної демократії та партійної системи. А також можливість виборців обирати кандидатів партії самостійно:

«На список кандидатів партії будуть впливати вже самі виборці і вони зможуть обирати, хто достойний потрапити у Парламент, а не так, як це відбувається зараз, коли лідер партії, по суті, може продавати місця у партійному списку».

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ