Цьогоріч Меморіал був під загрозою зриву. Причина банальна – брак коштів. Дмитро Дем’янюк навіть поширив через соцмережі заклик до меценатів підтримати благородну справу.

Чи вдалося зібрати потрібні кошти «Вголос» розпитав у Дем’янюка-молодшого.   

Меморіал відбудеться і це однозначно, – каже Дмитро. – Ми б його за будь-яких обставин провели, просто не хотіли знижувати рівень турніру. Тому через соцмережі спробував привернути увагу до змагань і назбирати кошти. Меморіал Олексія Дем’янюка щорічно проводиться завдяки колишнім спортсменам, друзям батька, моїм товаришам, просто шанувальникам легкої атлетики.

Благодійники відгукнулися?

Ми уже назбирали мінімальний бюджет Меморіалу. Очікуємо на відповідь Міністерства спорту стосовно підтримки турніру. Завдяки кампанії в соцмережах вдалося назбирати 1200 доларів. 30 тисяч гривень – достатньо не погано, за що дякую небайдужим людям. Меморіал відбудеться на високому рівні, приїдуть практично усі найсильніші стрибуни у висоту України. Лише Богдан Бондаренко не приїде, він зимовий сезон традиційно пропускає. Сам турнір пройде у спорткомплексі СКА.

Який загальний бюджет турніру?  

Усе залежить від масштабу турніру. Приміром, якщо запрошувати хороших іноземців, то потрібно, щонайменше, оплатити їм переліт, проживання і харчування. Переліт по Європі – це 300- 400 доларів. Тож, п’ять іноземців потребуватимуть мінімум 2000 доларів. Крім того, провідні іноземні легкоатлети, зазвичай, просять так звані приїздні гроші. Ми не виплачуємо «приїздних», маємо лише призовий фонд – 300, 200 і 100 доларів за місце на п’єдесталі.

Скільки саме просять іноземці за приїзд?

Суми різні, в залежності від статусу атлета. Якщо запросити діючого чемпіона світу, то потрібно заплатити кілька тисяч доларів.

Ви на Меморіалі будете виступати?

Так, готуюся і збираюся виступити.

Ваші проблеми зі здоров’ям у минулому?

Сподіваюся, що так. Зараз тренуюся, усе гаразд. На змаганнях навантаження значно більше, ніж на тренуваннях. Сподіваюся, усе буде гаразд. Для мене зараз пріоритетом є виконання олімпійського нормативу і потрапляння на треті в кар’єрі Ігри.   

Що для цього потрібно зробити?

Олімпійський норматив встановлює Всесвітня Федерація легкої атлетики. На сьогодні він становить 2 метри 29 сантиметрів. Усі хто його виконає, той має теоретичні шанси потрапити на Олімпіаду. Відбір же в національну команду проходить за підсумками чемпіонату України, що відбувається безпосередньо перед Іграми. Якщо троє найкращих спортсменів виконують норматив, то вони, як правило, їдуть на Ігри. Мій особистий рекорд становить 235 сантиметрів: встановив його перед Іграми у Лондоні. Але потім травмувався. Якби на Олімпіаді-2012 повторив свій рекорд, то був би серед призерів.  

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ