Це може призвести до підняття тарифів на воду, вважає директор КП Дніпропетровської облради «Аульський водовід» Віктор Страшко, який написав про це у Facebook.

Він розповів, що в п'ятницю від АТ «Дніпроазот» надійшла пропозиція здійснювати прямі поставки хлору рідкого безпосередньо підприємствам-водоканалам, які забезпечують споживачів питною водою.

«Дуже доречна пропозиція, враховуючи той факт, що залишків рідкого хлору на водоканалах майже немає. Але вартість хлору збільшилася до 47 208 грн за тонну з ПДВ, на умовах повної (стовідсоткової) оплати. Це майже в п'ять разів дорожче, ніж Азот продавав торік. Водоканали не мають джерел фінансування витрат на закупівлю рідкого хлору за завищеними цінами, це не передбачено чинним тарифом, затвердженим постановою НКРЕКП. Таке істотне збільшення ціни на хлор вплине на зростання тарифів на воду і призведе до ще більшого соціального загострення», - заявив Страшко.

Він підкреслив, що на підприємстві «Аульський водовід» вважають пропозицію «Дніпроазоту» економічно недоцільною.

«Це звичайна чергова спекуляція, за яку знову змушене заплатити наше суспільство. Нова тарифна формула газованої води вже в дії: газ+хлор = вода», - додав він.

Як повідомлялось, підприємство «Дніпроазот», яке є виробником рідкого хлору, що використовують водоканали для знезараження питної води, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору.  Відтак через дефіцит хлору можуть зупинитись компанії, які використовують рідкий хлор та соляну кислоту для очищення питної води.

17 липня «Дніпроазот» заявив, що готовий відновити роботу за умови підвищення цін.

Згодом Служба безпеки України взялася за посадових осіб ПАТ «Дніпроазот», які залишили країну без хлору – основного реагенту для очищення питної води в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ