«Суховантаж-привид» «Альта» прибився до берегів графства Корк на півдні Ірландії внаслідок потужного шторму «Денніс». Величезне судно, яке викинуло на каміння, помітили жителі рибальського села Баллікоттон.

Ймовірно, покинутий суховантаж понад рік дрейфував в Атлантичному океані, почавши свій шлях з Бермудських островів у 2018 році.

Очільник представництва Королівського національного суспільства порятунку на воді (RNLI) в Баллікоттоні зізнався місцевим ЗМІ, що ніколи не бачив нічого подібного.

Фотографії та відеозаписи судна опублікувала у своїх соціальних мережах Служба берегової охорони Ірландії.

Це судно встигло змінити чимало назв і власників. Відомо, що його побудували в 1976 році, до недавнього часу суховантаж ходив океаном під прапором Танзанії.

У вересні 2018 року судно здійснювало рейс з Греції на острів Гаїті. Посеред Атлантики на «Альті» раптово відключилася електрика, судно 20 днів дрейфувало у 2100 км на південний схід від Бермудських островів.

Коли в екіпажу закінчилися запаси провізії, на допомогу прийшла Берегова охорона США, яка доставила морякам їжу на гелікоптерах.

Однак після появи новин про наближення урагану влада ухвалила рішення евакуювати десятьох членів екіпажу і доставити їх на Пуерто-Ріко.

Пошкоджене судно без екіпажу залишили на поталу стихії.

У вересні 2019 року цей суховантаж помітив патрульний корабель британського Королівського військово-морського флоту «Протектор».

«Ми наблизилися до судна, щоб встановити контакт [з екіпажем] і запропонувати свою допомогу, але ніхто не відповів!» – повідомило у Twitter патрульне судно.

Як пояснив керівник відділення берегових операцій Комісії з контролю за маяками Ірландії Роберт Маккейб, зазвичай пошкоджені або затонулі судна залишаються у власності чинних власників. Саме вони мають розв'язувати виникаючі проблеми.

Однак якщо таке судно становить небезпеку для інших суден, місцева влада може ухвалити рішення відбуксирувати його в безпечне місце.

«В Ірландському морі вже були подібні інциденти. Якщо власник не з'явиться, то за справу візьметься комісія з контролю за маяками», – говорить Маккейб.

«Проте коли судно дрейфує ось так протягом 18 місяців - це нетиповий випадок. Те, що його помітили лише одного разу після жовтня 2018 року, показує, наскільки величезний океан», - продовжує він.

На думку Маккейба, останнім часом погана погода призвела до того, що в море виходили набагато менше кораблів, тому ніхто і не помітив наближення «судна-примари» до узбережжя.

Як повідомляє управа графства Корк, фахівці не знайшли видимих ​​ознак забруднення довкілля в тому районі, куди прибився суховантаж.

Найближчим часом місцева влада ухвалить рішення про те, що робити з судном, однак Маккейб вважає, що його утилізація може бути дуже дорогою.

Щодо «суховантажу-примари» все ще зберігається чимало таємниць.

Раніше повідомлялося, що Росія надіслала до Ірландії агентів розвідки, які повинні скласти карту розташування волоконно-оптичних кабелів, які з’єднують США та Європу та знаходяться на океанському дні.

ІА "Вголос": НОВИНИ