Що робити молодими матусям та які існують альтернативи державним садочкам дізнавались журналісти радіо «Вголос» (107,2 FM).

В електронну чергу на місце у садочку свого малюка Аліна Брода зареєструвала майже відразу після його народження.

Процедура реєстрації займає мінімум часу і зусиль. Проте чекати на своє місце в садочку потрібно щонайменше два роки.

«Я записала свого сина в електронну чергу, коли йому було дев’ять місяців. Як дитині виповнилось півтора роки,я  вирішила познайомитись із завідуючого нашого майбутнього садочка, аби нагадати, що ми стоїмо в електронній черзі. Бо відверто, мені здається, що є якась альтернативна черга», - пояснює Аліна Брода.

Зареєструвати дитину, яка народилась цього року, за рішення міської ради можна лише із січня наступного року.

Тому ще одна молода мама – Вікторія Долик –  змушена чекати нового року. Тим часом вона шукає для своєї дитини альтернативу3 державному садочку.

«У приватному дитячому садочку зазвичай є відеоспостереження. Батьки можуть зайти та подивитись, чим займаються їхні діти у цю мить. Крім того, у приватні садочки можна віддавати дитину із півторарічного віку. В той час як у державні – тільки із трьох років», - пояснює свій вибір Вікторія Долик

Вона додає, що в державних садочках одна няня чи вихователька  опікується близько тридцятьма дітьми. У приватних групах на одного вихователя припадає п’ятеро вихованців.  

У Львівській мерії не приховують: дітей до групи беруть стільки, скільки зможе вміститись ліжок у спальні. Загалом ситуацію із браком дитячих садків не вважають катастрофою та наголошують, що метушня  довкола електронної черги виникла, бо молоді мами хочуть якомога раніше вийти із декрету.

«Було б добре, якби у нас були вікові групи тільки із трьох років. Багато дітей, які стоять на черзі, хочуть записатись до дворічок – груп раннього розвитку. Мами отримують декретні. Тому мають можливість до трьох років самостійно займатись вихованням своєї дитини», - каже спеціаліст із дошкільної освіти ЛМР Наталя Клочко.

Водночас, міські  депутати кажуть амбіції молодих матусь тут ні до чого.  Впродовж останніх десяти років приміщення, які могли б віддати для дитсадочків, розпродували та занедбали. Тому зараз діткам просто ніде йти.

«У міській раді зараз навіть не має жодних аналітичних даних про необхідність відкриття нових груп або садочків, про кількість народження дітей та про те, які райони соціально розвинені, а які - ні»,- пояснює депутатка Львівської міськради «свободівка» Мар’яна Батюк.

Впродовж останніх років мерія закрила щонайменше 14 дитсадків. Їхні приміщення продали або ж здали в оренду.

ІА "Вголос": НОВИНИ