ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації щодо сфер освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ у Криму. Зазначається, що ситуація на острові у цих галузях різко погіршилась.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У доповіді зазначають, що так на Крим вплинули «руйнівні дії російської влади, які реально загрожують збереженню універсальної культурної та історичної цінності й автентичності українських об’єктів культурної спадщини, зокрема об’єкту «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» – зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і Ханського палацу в Бахчисараї – з Попереднього списку всесвітньої спадщини».

Повідомляється, що перші два візити експертів ЮНЕСКО до України були проведені з метою збору інформації про ситуацію у галузі науки та функціонування ЗМІ на півострові.

Доповідь підготовлена на виконання рішення 205-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». Її планують розглянути на 207-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, яка пройде цього року з 9 по 23 жовтня у Парижі.

Псевдовлада анексованого Криму не згодна з інформацією, викладеною в доповідях ЮНЕСКО. Міністр культури анексованого Криму Аріна Новосельська запрошувала представників ЮНЕСКО особисто побувати на півострові й «об’єктивно оцінити» стан об’єктів культурної й історичної ваги.

Як писав »Вголос", у російських містах місцеві жителі розмалювали стіни написами “Крим не наш”, “Досить вмирати за Донбас”.

ІА "Вголос": НОВИНИ