Національна комісія України у справах ЮНЕСКО вивчає заявку на включення Аккерманської фортеці до попереднього списку всесвітньої спадщини.

Про це повідомляє прес-служба Одеської обласної державної адміністрації.

У заявці йдеться про унікальність пам’ятки — поєднання частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва.

Науковці визнали, що вона відповідає щонайменше трьом критеріям ЮНЕСКО: об’єкт відображає важливість взаємозв’язку людських цінностей і розвитку містобудування, є архітектурним ансамблем, що ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов’язана з подіями та традиціями.

Під час попереднього засідання учасники запропонували також розглянути можливість включення Аккерманської фортеці як об’єкту транскордонної групи. Приміром, у партнерстві з Туреччиною, Румунією та Польщею.

"Зараз номінаційна заявка — вже на порядку денному засідань Національної комісії України з питань ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам’ятку та привернути до неї ще більшу кількість туристів і дослідницьких місій", — повідомила заступниця голови Одеської ОДА Світлана Шаталова.

Зазначимо, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — один із найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, котрі прийшли в Причорномор'я у XIII столітті.

ІА "Вголос": НОВИНИ