Про це повідомляє «Дождь».  

Складання списку вимагає торішній закон «Про протидію супротивникам США за допомогою санкцій».

Мітволь стверджує, що список надало його джерело у зовнішньополітичних колах. Він додав, що стурбований ситуацією, оскільки є вкладником «Сбербанку», а той потрапив до списку. Тепер банку можуть закрити можливість запозичення, перекази грошей або обслуговування карт, переказує Мітволь слова свого джерела. Але для цього потрібне рішення американського казначейства.

Мітволь зазначив, що цей варіант списку неостаточний, він був складений тиждень тому. У майбутньому він може бути розширений.

Усього в наданому Мітволем списку 568 осіб, у тому числі великих банків та їх дочірніх підприємств. Це ВТБ, «Сбербанк», «Банк Москвы», «Внешекономбанк», «Россельхозбанк», «Росексимбанк», «Глобекс», «Проминвестбанк» та багато інших.

Також у списку багато державних нафтогазових компаній, у тому числі дочірні підприємства «Роснефти» і «Газпрому». Є і компанії, пов'язані з промисловістю і обороною, в тому числі «Росборонекспорт» і концерни «Авиаприборостроение» та «Орион».

Є й приватні компанії: «Сургутнафтогаз» Володимира Богданова та дочірні підприємства «Новатек» Леоніда Міхельсона. Також у наданому Мітволем списку є «Частная военная компания Вагнера».

У списку багато людей, які раніше вже потрапляли під санкції США, а також тих, хто пов'язаний з війною в Україні та окупацією Криму. Зокрема, Віктор Янукович та його син Олександр і колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров. Також до списку потрапив кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук.

Серед фізичних осіб багато тих, кого раніше пов'язували з Володимиром Путіним – Петро Колбін, якого «Дождь» раніше називав давнім другом Володимира Путіна. Також там представлені бізнесмени Ротенберг – Аркадій, Борис і Роман та Ковальчуки – Кирило і Юрій.

У списку багато чиновників і парламентарів – віце-прем'єри Дмитро Рогозін й Дмитро Козак, радник президента Сергій Глазьєв, спікери Держдуми і Ради Федерації В'ячеслав Володін та Валентина Матвієнко, віце-спікер Держдуми Сергій Неверов, депутат Наталія Поклонська. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ