Британські журналісти-розслідувачі дізнались, що будинок на Бейкер-стріт 221b у Лондоні належить дочці колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Даризі.

Про це йдеться у розслідуванні Source Material, опублікованому в The Times.

Дізнатися це журналісти змогли завдяки процесу проти Дариги Назарбаєвої щодо іншої її нерухомості у Великій Британії. Правоохоронці запідозрили її у відмиванні грошей за допомогою цієї нерухомості.

Через це казахстанська мультимільйонерка була змушена розкрити деякі відомості про своє майно, чим дозволила «зазирнути у фінанси однієї з самих закритих родин світу», хоча справу проти неї в підсумку закрили.

Виявилось, що Дарига Назарбаєва володіє не тільки будинком на Бейкер-стріт 221b, а й землею та будинками з 215 до 237 номеру. Вартість цієї нерухомості оцінюють у 140 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 185 млн доларів).

Якщо ви не знали: Музей Шерлока Холмса розташований на Бейкер-стріт, але не за адресою 221b. На момент написання Артуром Конан Дойлем творів про нині найвідомішого детектива такого будинку просто не було, вулиця була коротшою.

Донедавна Дарига Назарбаєва булі спікером парламенту Казахстану, однак президент країни Касім-Жомарт Токаєв 2 травня 2020 року позбавив її цієї посади. Тобто після того, як батько Дариги Нурсултан Назарбаєв покинув пост глави держави, вплив дочки зменшився.

Син Дариги Айсултан Назарбаєв жив у Лондоні і запам’ятався низкою скандалів. Серед іншого, він заявив, що Нурсултан Назарбаєв не є його дідом, а насправді — його батько. У серпні 2020-го Айсултан помер.

ІА "Вголос": НОВИНИ