Безгосподарність нинішнього господаря Києво-Печерської лаври (РПЦ в Україні - ред.) може призвести до справжньої катастрофу - підтоплення її печер.

Про можливу катастрофу заявив намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. Він звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням допомогти ліквідувати аварійну ситуацію в лабіринтах Ближніх печер.

Звернення опубліковано на сторінці Центру інформації РПЦ в Україні (раніше УПЦ МП) у Facebook.

У листі митрополит зазначив, що лабіринти Ближніх печер (корпус № 90) є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вони опинилися під загрозою через збільшення вологості ґрунтів.

«У разі невжиття термінових заходів існує загроза руйнування лабіринтів печери, що може призвести до непоправних втрат і людських жертв», – йдеться в повідомленні.

У лаврі пояснили, що підтоплення печерного комплексу пов’язане з багаторічною амортизацією і незадовільним станом підземних інженерних комунікацій, а також весняним сніготаненням, що насичує водоносний горизонт над печерами.

Після дослідження стану лабіринтів було встановлено, що рівень вологості ґрунтів значно збільшився. .

Унаслідок руйнування лабіринтів можуть постраждати люди, оскільки зазначені ділянки залучені в паломницькому маршруті парафіян.

Митрополит Павло закликав Шмигаля  виділити бюджетні кошти на проведення протиаварійних робіт.

Підземний комплекс Ближні або Антонієві печери розташований на території Києво-Печерської Лаври. Їхня ширина – 1,5 метра, висота – 2,5 метра, довжина-383 метра. Печери складаються з трьох вулиць, пов’язаних переходами. У печерах збереглася велика кількість житлових келій.

Раніше президента Володимира Зеленського закликали  розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври з Українською православною церквою Московського патріархату та передати її у використання Православній церкві України (ПЦУ). Про це ішлося у петиції Олексія Кравчука, розміщеній на сайті Президента України.

Президент тоді відповів, що орендаря має визначати Кабінет міністрів.

Як  ми вже повідомляли, переважна більшість українців - 58% - вважають себе приналежними до Православної Церкви України.

ІА "Вголос": НОВИНИ