Обидва призери турніру від України зупинилися у кроці від олімпійської перепустки. Дмитро Замотаєв (у вазі до 49 кілограм) і Геворг Манукян (до 91 кг) програли півфінальні бої і у підсумку вибороли бронзові медалі. Ліцензії ж здобули фіналісти чемпіонату світу, а в дяеких вагових категоріях тільки переможці. Попри це, головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський вважає виступ своїх підопічних успішним. Про це наставник розповів «Вголосу» відразу після повернення із Катару.

«Нам було дуже важко воювати. Важке жеребкування, усі наші хлопці уже перші бої проводили проти призерів чемпіонів світу, Європи та Олімпійських ігор, – каже Дмитро Дмитрович. – Крім того, не завжди адекватне суддівство. Мінімум три поєдинки у нас «забрали» . Коля Буценко, Олександр Хижняк і Геворг Манукян не заслуговували на поразки. Але навіть якби Манукяну дали заслужену перемогу у півфіналі, це ще б не гарантувало йому ліцензії, адже у його вазі перепустку на Ігри отримував тільки чемпіон світу. Загалом, я задоволений тим, як хлопці себе проявили, їхнім характером».

Справді, турнірний шлях наших боксерів був тернистим. Дмитро Замотаєв в 1/8 фіналу переміг австралійця Інгліша (чемпіона Океанії-2015), в 1/4 фіналу був сильнішим  за азербайджанця Хусейнова (бронзового призера чемпіонату Європи-2015), а у півфіналі програв кубинцю Аргілагосу (чемпіону Америки-2015). Ігор Сопінський (до 52 кг) в 1/16 фіналу поступився казахстанцю Саттібаєву (чемпіону Азії-2015). Микола Буценко (до 56 кг) в 1/16 поступився тайцю Бутді (чемпіону Азії-2015). Тимур Беляк (до 60 кг) в 1/16 фіналу переміг грузина Ераносяна (віце-чемпіона Європи-2015), в 1/8 фіналу здолав японця Нарімацу (бронзового призера чемпіонату Азії-2015), а в наступному раунді програв кубинцю Альваресу (чемпіону світу-2013). Віктор Петров (до 64 кг) в 1/16 фіналу поступився пуерторіканцю Зорільї (віце-чемпіону Америки-2015). Ярослав Самофалов (до 69 кг) в 1/16 фіналу переміг шведа Гоєрама (бронзового призера чемпіонату Європи-2015), а згодом поступився кубинцю Іглесіасу (олімпійському чемпіоні-2012). Валерій Харламов (до 75 кг) в 1/16 фіналу поступився ірландцю О’Райлі (чемпіону Європейських ігор-2015). Олександр Хижняк (до 81 кг) в 1/16 фіналу переміг алжирця Бенхабла (чемпіона Африки-2015), а у наступному раунді поступився ірландцю Уорду (чемпіону Європи-2015). І, врешті, Геворг Манукян в 1/8 фіналу переміг поляка Якубовського (віце-чемпіона Європи-2015), згодом здолав казахстанця Левіта (чемпіона Азії-2015, найкращого боксера WSB), а в бою за путівку у фінал поступився росіянину Тіщєнко (чемпіону Європи-2015, віце-чемпіону світу-2013).

Після успішного виступу на Іграх у Лондоні, де українські боксери здобули п’ять медалей, наша збірна пережила зміну поколінь. Усі лідери тої команди перейшли у професіонали, а на їхнє місце прийшла молодь. На чемпіонаті світу у Катарі, з-поміж українців, лише Микола Буценко мав досвід виступів на турнірі такого рівня. Усі інші – дебютанти. Середній вік команди – 21 рік. Саме брак досвіду, на думку Дмитра Сосновського, і став вирішальним для багатьох наших бійців на чемпіонаті світу у Катарі. «Проте, я хочу зауважити, що практично усі спеціалісти відмітили, що вже сьогодні ми маємо надзвичайно хорошу команду, яка за два роки зможе демонструвати високі результати, – каже головний тренер збірної. – Особисто я вважаю, що якщо ми плідно попрацюємо, то результат прийде значно раніше і крові ми ще багато в кого поп’ємо. Думаю, що і ліцензії на Олімпіаду 2016 року ми також здобудемо. Особисто у мене до боксерів немає абсолютно ніяких претензій. Усі хлопці показали якісний бокс та проявили характер на світовій першості у Катарі».

Отож, за менш, ніж рік, до початку Ігор в Бразилії, у скарбничці українських боксерів є тільки одна ліцензія. На Олімпіаду в APB (цей формат змагань називають «напівпрофесійним») кваліфікувався Дмитро Митрофанов. «Ще буде у боксі три відбірні турніри. Один у WSB та APB, два – в олімпійському боксі, – розповідає Дмитро Сосновський. – У любителях буде європейський турнір в Туреччині та світовий у Азербайджані.  У WSB, схоже, у новому сезоні Україна не буде представлена своєю командою. Потрібно своїх хлопців заявити за інші команди, щоби вони отримали шанс здобути ліцензії».

Точних дат проведення відбірних турнірів наразі не має. За попередньою інформацією, останні ліцензії будуть розіграні у травні 2016 року. Тобто, за 2 місяці до початку Олімпіади.    

Олег Петренко спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ