Як зазначив начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області А.Кобільник, відповідно до п.1 ст.810 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла передає або зобов’язується передати другій стороні житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла (п.1 ст.820 ЦКУ).

Отже, укладання договору найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Доходи платника податку – фізичної особи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.

Якщо платник податку отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, то такий платник податку зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року.

Разом з тим податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, крім земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, є орендар.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Дохід від надання в оренду нерухомості оподатковується за ставкою 18%. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5 %.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи слід подати за 2017 рік до 01 травня 2018 року за формою Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556.

Бланк декларації можна отримати безкоштовно, як і консультацію щодо її заповнення в Центрах обслуговування платників податків, які працюють у м.Львові (вул.Стрийська,35), у кожному районному центрі та містах обласного підпорядкування Львівської області.

Фізична особа зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації за 2017 рік – не пізніше 31 липня 2018 року.

Наведемо приклад щодо заповнення Податкової декларації про майновий стан і доходи у разі отримання доходів від здавання в оренду майна у 2017 році.

Наприклад, дохід становить 24 тис. грн. Його слід відобразити у колонці 3 рядка 10.3 розділу II Податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Податок на доходи фізичних осіб складе: 24000,00 Х 18%/100% = 4320 гривень.

Цю суму слід відобразити у колонці 6 рядка 10.3 розділу II декларації як суму, що підлягає сплаті до бюджету.

Військовий збір, який слід сплатити з отриманого доходу від оренди:

24000,00 х 1,5%/100% = 360 гривень. Його слід зазначити у колонці 7 рядка 10.3 розділу II декларації як суму, що підлягає сплаті до бюджету.

Крім того, необхідно зробити позначку «х» про надання в оренду майна в розділі «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)», де зазначити категорію об’єкта та іншу інформацію, передбачену у цьому розділі. Категорії об’єктів вказані в примітці.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ