За офіційним прогнозом, який вчора опублікував Нацбанк, вартість одного долара склала 26,7 грн. Однак в обмінниках станом на вечір середи курс був значно вищим, і «бакс» можна було купити за 27,25 грн, а в деяких місцях – і по 27,5 грн, пише «Сегодня».

Економіст Іван Нікітченко нагадує, що багато експертів ще в липні-серпні прогнозували поступову девальвацію гривні з приходом вересня.

«Зростання було цілком прогнозованим. Традиційно осінній сезон починається з такої реакції гривні. Наближається опалювальний сезон, а значить, валюту витрачають на енергоносії. До того ж, зовсім недавно у нас була виплата за боргом Міжнародного валютного фонду, а черговий транш у МВФ відклали. Це, на мій погляд, основні чинники девальвації», – додає Нікітченко.

Старший аналітик ForexClub Андрій Шевчишин згоден, що свій вклад в зростання курсу долара зробила необхідність закуповувати вугілля, газ, бензин і дизель перед опалювальним сезоном. Однак він, в свою чергу, додає, що останнім часом з'явилася глобальна тенденція зміцнення американської валюти на світових ринках.

«Відповідно, зміцнення долара – не тільки український, а й світовий тренд. Щоправда, є один оптимістичний фактор – єврооблігації на суму в 3 млрд доларів, які Україна розмістила у вересні. Вони стримують девальваційні тенденції в країні і трохи знижують ризики в майбутньому», – сказав Шевчишин.

Що ж стосується найближчих місяців, то, на думку Шевчишина, курс в Україні різких стрибків не продемонструє і поки буде в діапазоні 26,5-27,5 грн за долар. Однак Нікітченко більш песимістичний.

«У нас буде поступова, я б сказав, повзуча девальвація. Тобто на рівень 27,2 грн, який був на початку року, ми вже вийшли. Швидше за все, до кінця цього і початку наступного року можна чекати курсу на рівні 28-29 грн за долар, як це і закладено в законі про держбюджет на 2018-й», – резюмує він.

Однак економіст Олександр Охріменко додає, що під кінець року українцям варто чекати ревальвації.

«Як правило, перед самим Новим роком валюту більше продають, і цілком може повернутися курс 26,5-26,7 грн за долар. При цьому Нацбанк зараз виходить з валютною інтервенцією, і це абсолютно правильне рішення, яке допомагає стримувати девальвацію гривні», – зазначив Охріменко.

На тлі зростання долара євро почало дешевшати. Аналітики прогнозують, що ця тенденція надовго. Головна причина – криза в Іспанії після каталонського референдуму. На думку Шевчишина, зниження буде з 1,17 до 1,15 дол./євро, але може бути 1,13 і 1,1. При курсі готівкової гривні 27 грн/дол.  євро буде коштувати 29,7-31 грн, а не 32 грн/євро, як вчора.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ