Минулого тижня зростання долара до гривні прискорилося, пише «Сегодня».

На різних сегментах валютного ринку долар подорожчав на 0,8-2,4%. Багато в чому це пояснюється зміцненням долара до інших валют на світовому ринку, яке відбулося минулого тижня, пояснює фінансовий аналітик Вадим Іосуб. Вже до кінця тижня курс гривні може опуститися до 26,2-26,9 гривні.

«Серйозний перекіс між попитом і пропозицією спостерігався на міжбанку в понеділок. У США четвертого вересня вихідний, День праці. Активність продавців валюти низька, а покупці активно укладають угоди в режимі поставки «на завтра». За тиждень офіційний курс долара виріс з 25,55 до 25,75 гривні», – розповідає Вадим Іосуб.

Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 25,52 до 25,93 гривні, або на 1,6%. НБУ планує низку чергових кроків щодо пом'якшення регулювання на валютному ринку. Зокрема, мова йде про скасування вимоги про попереднє депонування коштів при купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку на окремому рахунку (режим «Т + 1»). Крім цього, НБУ планує надати банкам можливість використання валюти в якості застави для отримання кредитів овернайт. Судячи з останніх заяв Нацбанку, низку нових кроків щодо лібералізації валютного регулювання можливий відразу після вступу в силу нового закону «Про валюту», однак повна лібералізація можлива лише після введення в Україні ефективного податкового законодавства.

«Цього тижня зростання долара може продовжитися, хоча темпи цього зростання, по всій видимості, сповільняться. Офіційний курс долара і його вартість на міжбанку можуть піднятися в діапазон 26,0-26,3 гривні, а готівковий долар в банках через зростання волатильності може котируватися в широкому діапазоні 26,2-26,9 гривні. Надалі волатильність на ринку повинна знизитися, і долар може знизитися до значень минулого тижня, з яких стартував наверх», – розповідає Вадим Іосуб.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ