Про це написав у статті для «Rzeczpospolita» міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон.

Як пише політик, «рівно чотири роки тому в Кремлі зустрілися найвпливовіші люди в Росії і прийняли рішення про те, щоб забрати в України Крим», а щойно пізніше Москва почала думати, як надати цьому якусь видимість легітимності.

«Таким чином Росія зайняла 26 тисяч квадратних кілометрів без жодного на це права, порушуючи першу засаду міжнародного права про те, що держави не мають права присвоювати територію чужих країн і змінювати насильно існуючі кордони».

Як пише Джонсон, російська анексія Криму стала першим від 1945 року насильницьким загарбанням території європейської держави і зміни європейських кордонів. Але Путін не заспокоївся, і «після анексії Криму пішов далі, розпалюючи і енергійно розсіюючи вогонь конфлікту на сході України. Росія досі має там свої війська і танки. Внаслідок цієї присутності загинуло понад 10 тисяч людей, а 2-3 мільйони були змушені покинути свій дім».

Боріс Джонсон закликає «протидіяти Росії виважено і рішуче. Це означає дотримання введених проти Москви санкцій доти, доки Крим залишатиметься під контролем Кремля, а також не скасовування обмежень допоки Росія не почне виконувати положення Мінських домовленостей».

«Ми повинні ясно і безпосередньо висловлювати своє занепокоєння діями Кремля», – пише Джонсон.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ