Про це «Апострофу» повідомив місцевий житель, який не побажав називати своє ім'я.

«Донецьк сьогодні – це порожнеча. Без жодних надій. Так, є якісь люди, які у щось вірять і чогось там розповідають – ватани ці. Є ті, що в обнімку з телевізором сплять, вони його не вимикають просто. Таких досі вистачає. Але думаю, це не важливо. Що вони, по суті, вирішують? Вони і раніше ні на що не впливали, і зараз нічого не вирішують», - розповів чоловік.

За його словами, настрої у містян вкрай депресивні, і вочевидь, люди розчарувалися в «асвабадітєлях» і в так званому «руському мирі». «Це такий перманентний стрес, який вже став звичайним станом. Стрес, до якого всі вже звикли. Розумієте, люди живуть в стані безперервного психологічного напруження – артобстріли з дворів житлових будинків, ще щось... Для людей поступово це стало чимось буденним, до чого звикли. У них немає більше надії на майбутнє. Навіть у найзапекліших ватників. Ніхто вже не вірить у казки, що розповідає той же "Захер" (ватажок ДНР Олександр Захарченко, - ред.) або хтось ще. Навіть навчальний процес тримається не на тому, що хтось якось думає про майбутнє, а на тому, що викладачам треба десь працювати і щось робити, щоб хоч якісь копійки отримувати, а учням просто потрібно кудись ходити, типу вчитися», - зазначив він.

Втім, чоловік каже, що в окупованому місті всі знають, що Збройні сили України зайдуть у Донецьк.

«Вони не кажуть «якщо зайдуть ЗСУ». Вони кажуть «коли зайдуть ЗСУ». Вони самі прекрасно все розуміють. Просто у них завдання – максимально зрубати бабла. Ось вони його і рубають – поки рубається. А більшості, мені здається, вже абсолютно все одно, як і що буде, головне – аби все закінчилося. Навіть серед найзапекліших, упоротих на всю голову є такі, кому вже все одно. Багато хто зараз намагається переходити на якісь інші думки, тому що теж вже відчувають: так тривати вічно не буде. І те, чого вони там собі хотіли, однозначно не вийде. Але спрацьовують все одно якісь якоря психологічні, які були наставлені телевізором. Ось ти дивишся на запеклого ватана – і тобі здається, що перед тобою людина. Начебто і мислить вона тверезо. Але ця тверезість стосується виключно сім'ї, битовухи. І як тільки розмова заходить про якесь бачення якихось політичних ситуацій в цілому – у неї в мізках включається якийсь блок, вбитий запоребриківським телевізором. Ось начебто мислить людина...», - додав донеччанин.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ