«Спіймали цього придурка Родченкова, витягли його туди (для свідчень WADA, – ред.). Послухайте, у людини очевидні проблеми із законом – він займався протизаконною діяльністю, його в тюрму треба посадити. Замість цього, його призначили керувати російською антидопінговою лабораторією», – сказав Путін під час зустрічі з довіреними особами, які підтримують його кандидатуру на виборах президента Росії.

Він заявив, що у Родченкова «були спроби суїциду».

«Ну, дай йому Бог здоров'я, нехай одужає. Ну, це ж про щось говорить. Це говорить про проблеми, і все засновано на свідченнях цієї людини. Чи можна їй довіряти взагалі?» – додав Путін.

Як повідомлялося, у документальному фільмі «Секретний випадок допінг – олімпійська змова», який показали в ефірі 29 січня, Родченков заявив, що всі дії, пов'язані з допінг-програмою Росії, йшли за наказом президента країни Володимира Путіна.

Він також підтвердив зміст секретних документів, які, згідно з даними ARD, свідчать про те, що державна допінгова практика в Росії існувала для Олімпіад 2008 року в Пекіні й Лондоні в 2012 році.

У кадрі самого інформатора WADA немає, чути тільки його голос.

Родченков, який зараз переховується в США, 2016 року розповів The New York Times, що ФСБ Росії організувала схеми, що включають підміну допінг-проб на Іграх в Сочі в 2014 році, щоб приховати практику використання допінгу спортсменами з російської збірної.

Влітку 2016 року Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) опублікувало доповідь про масове застосування заборонених препаратів в російському спорті з потурання влади. Результатом цього розслідування стало відсторонення збірної Росії з легкої атлетики від Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро в 2016 році. Міжнародний паралімпійський комітет відсторонив російську збірну в повному складі від участі в Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

У Кремлі розкритикували заяви Родченкова і назвали їх «наклепом перебіжчика». Проти нього в Росії порушили кримінальну справу.

У вересні 2017 року Басманний суд Москви заочно заарештував Родченкова.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ