Дієтологи розповіли, чому варто їсти банани.

Цей фрукт, зокрема допомагає регулювати рівень артеріального тиску, зменшує здуття живота, збільшує кількість енергії, а також допомагає боротися  з деякими видами раку.

Про це пише eatthis.com.

Сприяють нарощуванню м'язової маси

Якщо після тренування м'язи болять або недостатньо швидко ростуть, можливо, організм не отримує достатньої кількості магнію в своєму раціоні. Банани є його гарним джерелом. Вони допомагають в скороченні та розслабленні м'язів, а також в синтезі білка, що, зі свого боку, збільшує м'язову масу.

Крім того, споживання магнію підвищує ліполіз, процес, завдяки якому тіло вивільняє жир зі своїх запасів.

Допомагають м'язам швидше відновитися

Банани є основним джерелом калію – електроліту, який допомагає м'язам відновитися після тренування, підсилює їх розвиток і дозволяє більше тренуватися.

Підтримують гарний настрій

Банани містять 6 % від денної норми вітаміну B9 (фолату), який може боротися з депресією. Він допомагає серотоніну, що викликає приємні відчуття, швидше проникати в мозок.

У дослідженні, опублікованому в «Індійському журналі психіатрії», стверджується, що у пацієнтів з депресією рівень фолату в крові в середньому на 25 % нижче, ніж у здорових людей. Деякі лікарі рекомендують збільшити споживання фолієвої кислоти тим, хто приймає антидепресанти, щоб посилити їхню дію.

Знижують почуття тривоги і стресу

За словами доктора медичних наук Кессі Бьорк, в бананах також є триптофан, «попередник серотоніну», який вважається найважливішою хімічною речовиною для мозку. Він є природним антидепресантом і може лікувати занепокоєння й безсоння, а також такі проблеми, як втома, дратівливість, збудження, гнів і агресія.

Крім того, банани містять норепінефрин, який впливає на реакцію «боротьби або втечі», допомагаючи регулювати стрес.

Допомагають регулювати рівень артеріального тиску

Згідно з інформацією FDA (Управління з контролю за продуктами і ліками), поєднання низького споживання натрію з високим вмістом калію пов'язане з мінімальними рівнями артеріального тиску і частотою інсультів у окремих осіб і груп населення.

З огляду на те, що банан виділяється таким співвідношенням калію і натрію в своєму складі, він офіційно визнаний FDA в якості продукту, здатного знизити тиск і захистити від серцевого нападу або інсульту.

Зменшують здуття живота

Недавнє дослідження показало, що жінки, які їли банан два рази на день в якості закуски перед їжею протягом 60 днів, зменшили здуття живота на 50%.

Підвищують почуття ситості

Недостиглі банани багаті так званим стійким крохмалем, який буквально протистоїть процесу перетравлення. Він живить здорові кишкові бактерії, які пригнічують апетит.

Одне дослідження показало, що заміна всього 5 відсотків вуглеводів в день джерелом стійкого крохмалю збільшує спалювання жиру після їжі на 30 %. Оскільки такі банани трохи гіркі, їх можна додавати в смузі з іншими фруктами та овочами, щоб замаскувати смак.

Знижують рівень поганого холестерину

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі The Journal of Nutrition, банани містять фітостероли – з'єднання, які здатні знижувати рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Крім того, в них присутній вітамін B6, який важливий практично для всього: здоров'я серця, імунітету, травлення та нервової системи.

Поліпшують роботу травної системи

Банани є відмінним джерелом пребіотиків – неперетравлюваних вуглеводів, які слугують їжею для корисних кишкових бактерій (пробіотиків) і поліпшують травлення. Вони містять фруктоолігосахариди, групу молекул фруктози, які призводять до поліпшення здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Підтримують гарне здоров'я кісток

Хоча банани не містять великої кількості кальцію (менше 1% від рекомендованої добової норми), вони можуть сприяти кращому засвоєнню кальцію з допомогою пребіотичних фруктоолігосахаридів.

Є джерелом енергії

Причиною, через яку марафонці їдять банани до, під час і після бігу, є те, що вони багаті на глюкозу, найбільш легкозасвоюваним джерелом цукру, який забезпечує оптимальну енергію.

Захищають від хвороб

Банани багаті трьома різними типами каротиноїдів (каротиноїди провітаміну А, бета-каротин і альфа-каротин), які в організмі перетворюються в вітамін А. Завдяки цьому вони захищають від хронічних захворювань, включаючи деякі види раку, серцево-судинні хвороби і діабет.

Допомагають тілу спалювати жир

У бананах міститься 12 мг холіну, вітаміну B, який діє безпосередньо на гени, що викликають накопичення жиру в животі. Також його можна знайти в пісному м'ясі, морепродуктах і зелені.

Підтримують здоров'я очей

Банани містять антиоксиданти і поживні речовини для очей і шкіри. Бета-каротин здатний захистити клітини і відновити пошкодження на клітинному рівні. Вітамін Е і лютеїн допомагають знизити ризик дегенерації жовтої плями.

Сприяють детоксикації тіла

Багаті на пектин стиглі банани є натуральним детоксом. Желатиноподібне волокно прилипає до токсичних речовин в крові та виводить їх з організму через сечу. Також пектин може обмежити кількість жиру, яку поглинають клітини, і допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Як писав «Вголос»,

ІА "Вголос": НОВИНИ