Алгоритм може дозволити лікарям прогнозувати ризик серцево-судинних захворювань, використовуючи сканування сітківки ока, пише The Verge.

При аналізі результатів сканування задньої частини ока пацієнта, програмне забезпечення компанії Google може точно виводити дані, включаючи вік людини, кров'яний тиск і його деякі шкідливі звички. Потім це можна використовувати для прогнозування ризику серцевого нападу, з приблизно такою ж точністю, як провідні сучасні методи.

Вчені з Google використовували медичні дані більше трьохсот тисяч пацієнтів для вивчення даного алгоритму. Ця інформація також включала відскановані зображення сітківки. Далі нейронні мережі створювали шаблони на основі отриманих даних і вчилися пов'язувати контрольні ознаки при скануванні очей з певними макетами для передбачення ризику серцево-судинного захворювання.

«Нейромережі беруть дані, які були отримані за одного клінічного дослідження і отримують з них більше інформації, ніж ми в даний час. Замість лікарів штучний інтелект може розширити наші можливості», - зазначив Люк Оукден -Рейнер, медичний дослідник з Університету Аделаїди, який спеціалізується на аналізі алгоритмів машинного навчання.

Згідно з даними розробників, точність визначення проблем з серцем у алгоритму становить 70%. Це всього на 2% менше в порівнянні з класичною методикою SCORE, для якої потрібен аналіз крові.

ІА "Вголос": НОВИНИ