Дослідження бактерій і вірусів у носах дітей може допомогти у діагностуванні та лікуванні важких легеневих інфекцій.

Саме інфекції легенів є основною причиною смерті серед дітей у віці до п'яти років у всьому світі, пише ВВС Україна.

Дослідження показало, що склад бактерій і вірусів у носах дітей з респіраторними інфекціями змінювався.

На думку британських вчених, це допомагає пояснити, чому деякі діти більш схильні до розвитку інфекцій, ніж інші.

Воно також може допомогти запобігти серйозним легеневим інфекціям.

Дослідники з Единбурзького університету виявили, що відмінності у складі бактерій та вірусів вказують на тяжкість стану і можуть допомогти лікарям передбачити, як довго дитина має перебувати у лікарні.

Вони вважають, що завдяки цій інформації у менш серйозних випадках можна буде зменшити застосування антибіотиків і дати деяким дітям вилікуватися природним шляхом.

Деббі Богарт з Центру медичних досліджень Единбурзького університету, яка очолювала дослідження, заявила: "Легеневі інфекції можуть бути надзвичайно серйозними у дітей і немовлят і дуже важкими для батьків".

"Наші результати вперше показують, що загальна мікрофлора у дихальних шляхах – а не один окремий вірус або бактерія – є життєво важливим показником респіраторного здоров'я, – додала вона. – Це дійсно може вплинути на те, як лікарі діагностують інфекції нижніх дихальних шляхів і використовують антибіотики для боротьби з ними".

Інфекції нижніх дихальних шляхів включають пневмонію і бронхіоліт.

Дослідники Единбурзького університету співпрацювали з лікарями у Нідерландах, щоб взяти зразки у понад 150 дітей у віці до шести років, госпіталізованих з такими інфекціями. Потім вони порівняли їх зі зразками 300 здорових дітей.

Вони виявили, що мікробіом госпіталізованих дітей, тобто бактерії і віруси, що знаходяться на задній стінці носа і горла, були споріднені із тими, що містилися у легенях, що полегшило діагностику інфекції.

ІА "Вголос": НОВИНИ