Сьогодні, 14 липня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5068, який передбачає створення Етичної ради з профоцінювання і доброчесності членів ВРП, а також Служби дисциплінарних інспекторів.

За рішення проголосували 259 депутатів. «Закон прийнятий в цілому», - повідомив спікер Ради Дмитро Разумков.

Законопроект № 5068 про очищення ВРП, запропонований президентом Володимиром Зеленським, передбачає, що чинних членів ВРП та кандидатів на посаду перевірить на доброчесність новий орган – Етична рада.

До її складу увійдуть 3 судді, призначені Радою суддів, і 3 міжнародні експерти, запропоновані міжнародними організаціями. Рішення в Етичній раді ухвалюватимуться чотирма голосами.

Словами про «друге чудо Святого Байдена» охарактеризував зазначене рішення парламенту фінансист Сергій Фурса у соцмережі.

"Друге чудо Святого Байдена. У це важко повірити, але парламент проголосував пакет законів, які передбачають радикальне очищення судової системи. З вирішальною роллю міжнародних експертів. Які потрібні нам для того, щоб добропорядність суддів оцінювали люди без конфлікту інтересів. Це шанс. І це перемога без частки іронії або сарказму. Так, будь-який шанс ще треба використовувати. Але тепер ключова проблема на шляху приходу інвестицій в країну, відсутності верховенство права, може бути прибрана. Корупційний суверенітет програв. У цій битві. Але війна з ним ще не виграна", - пише Сергій Фурса.

Згідно з пояснювальною запискою, закон має на меті удосконалити порядок призначення на посади членів ВРП для "практичної реалізації принципу верховенства права, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, підвищення інституційної спроможності ВРП, підвищення рівня суспільної довіри до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом".

ІА "Вголос": НОВИНИ