Дружина російського опозиціонера Олексія Навального, про смерть якого в колонії повідомили 16 лютого, заявила, що російський диктатор Володимир Путін і його оточення мають понести відповідальність за всі свої злодіяння.

Заяву дружина Навального Юлія зробила під час свого виступу на Мюнхенській безпековій конференції, пише Українська правда.

"Напевно, ви всі вже бачили жахливі новини, які приходять сьогодні. Я довго думала, чи варто мені вийти сюди або відразу летіти до моїх дітей. Але потім я подумала, що б зробив Олексій на моєму місці. І я впевнена, що він би був тут. Він був би на цій сцені.

Я не знаю вірити чи ні тим жахливим новинам, які ми отримуємо тільки з державних джерел у Росії. Тому що довгі роки, і ви всі це знаєте, ми не можемо вірити Путіну і путінському уряду. Вони завжди брешуть", - сказала Навальна.

За її словами, Путін, усе його оточення, путінські друзі, його уряд повинні знати, що вони понесуть за те, що вони зробили з країною, з її сім'єю і з її чоловіком, відповідальність. І цей день настане дуже скоро.

«Я хочу закликати все світове співтовариство, всіх, хто перебуває в цій залі, людей у всьому світі, щоб ми разом згуртувалися і перемогли це зло. Перемогли жахливий режим, який зараз у Росії. І цей режим, і Володимир Путін повинні понести персональну відповідальність за всі ті жахливі речі, які вони роблять з нашою країною Росією в останні роки», - сказала Навальна.

Нагадаю, 16 лютого Федеральна служба виконання покарань РФ повідомила про смерть російського опозиціонера Олексія Навального у виправній колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу РФ.

Зазначимо, що Навального, який намагався викривати представників російської влади та не раз перебував під арештом, отруїли в РФ препаратом «Новічок». 20 серпня 2020 року він знепритомнів у літаку, потрапив до реанімації, потім впав у кому. Навального врятували в німецькій клініці Charité. 17 січня 2021 року після повернення з Німеччини Навального затримали. Його звинуватили в невиконанні зобов'язань умовно засудженого у справі «Ів Роше». А вже 2 лютого суд у Москві ухвалив рішення, що Навальний повинен сісти у в'язницю більш як на 2,5 роки через справу «Ів Роше». У той же день люди вийшли на вулиці по всій Росії. За декілька годин кількість затриманих перевищила тисячу людей, протести закінчились нічим.

Олексій Навальний перебуває в ув'язненні з початку 2021 року. У серпні 2023 року Мосміськсуд засудив політика до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму у справі про «екстремізм».

ІА "Вголос": НОВИНИ