На параді до Дня перемоги в Москві соратники президента Росії Володимира Путіна з пострадянських країн відмовилися одягати «георгіївську» стрічку. Про це повідомляє «Оглядач».

Так, із власною національною символікою на пропагандистський захід прийшов перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. На цей нюанс звернув увагу український журналіст Роман Цимбалюк.

«Якщо уважно дивитися московський парад, навіть тут видно, що так звана георгіївська стрічка стала неприйнятною для колишніх радянських республік, а зараз незалежних держав. Подивіться, хто з поважних гостей, Нурсултан Абішович Назарбаєв, перший президент незалежного Казахстану — і що ми бачимо у нього на грудях? У нього своя стрічка, казахська. Чому? Тому що з «георгіївською» стрічкою зараз асоціюється захоплення територій незалежних держав, насамперед — вторгнення в Україну. Насправді в Казахстані, та і в Білорусі, дуже цього побоюються. І в цих дрібницях це видно. Тому що до 2014 року ніхто не соромився одягати цей «елемент» перемоги», — каже він.

Більше того, Цимбалюк зазначив, що розрекламований кремлівською пропагандою символ став менш популярним навіть серед пересічних росіян. За спостереженнями журналіста, такої кількості «георгіївських» стрічок вже немає ні на машинах, ні на одязі та торбинках жителів Москви.

«Може, в Росії вже почали замислюватися, що цей культ війни небезпечний, небезпечний вже для їхніх дітей, яких зараз час від часу одягають у військову форму?» — риторично запитав Цимбалюк.

Як повідомляв «Вголос», Путін на цьогорічному параді здивував своєю заявою, що “Київ — російська столиця”.

ІА "Вголос": НОВИНИ