Про це повідомляє Польське радіо

Під час заходів з нагоди 100-річчя створення Грузинської Демократичної Республіки польський очільник заявив, що Польщу та Грузію об’єднують історичні зв’язки симпатії і дружби та подібні цінності. «Суверенітет і незалежність – це для нас найцінніший скарб», – сказав глава держави.

Президент Польщі Анджей Дуда нагадав також внесок президента Лєха Качинського, який після нападу Росії на Грузію в серпні 2008 року прибув до Тбілісі з іншими лідерами нашого регіону, щоб підтримати грузинів. «Хоч сьогодні ми святкуємо прекрасний ювілей відродження незалежності, ми свідомі загроз. Майже 10 років тому польський президент станув неподалік цього місця, щоб разом з іншими лідерами нашого регіону запротестувати проти агресії щодо Грузії. Він дав нам тоді досі актуальний урок геополітики: в умовах загрози і викликів агресивного світу ми мусимо завжди стояти разом», – сказав президент Польщі.

Анджей Дуда заявив також про необхідність інтеграції Грузії з Європейським Союзом. «Польща невпинно підтримує прагнення грузинського народу до європейської та євроатлантичної інтеграції. Цього права ніхто не може поставити під сумнів. Двері до Європейського Союзу і НАТО повинні залишатися відчиненими для держав і народів, які розділюють цінності цих співтовариств», – сказав польський президент.

У Тбілісі відбувся також польсько-словацько-грузинський економічний форум. При цій нагоді президент Анджей Дуда зазначив, що умовою економічного піднесення є безпека ти мир. Як він додав, останніми роками торговельний обмін між Польщею та Грузією зріс на третину.

Ще в суботу польський президент бере участь у переговорах за круглим столом з політиками, зокрема, Грузії, Литви, Латвії, Словаччини, Фінляндії, Вірменії та України.

ІА "Вголос": НОВИНИ