Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, після повернення у Варшаву за результатами зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Брюсселі, повідомляє Польське радіо.

«Я чекаю історичної правди. Я кажу зрозуміло: на Волині не було ніякої польсько-української війни, там був геноцид, там здійснювали етнічні чистки поляків, звичайних людей в селі, і землеробів польських сімей, дітей», - сказав Дуда, відповідаючи на питання про причини, чому не були організовані спільні польсько-українські заходи по вшануванню жертв 75-ї річниці Волинської трагедії.

Коментуючи перебіг своїх переговорів з Порошенком, Дуда підкреслив:

«Пан президент відповідає: але були акції також з польської сторони. Я це не заперечую. Були, звичайно, лише диспропорція - величезна. Адже якщо кажуть, що загинули не більше кількох тисяч, хоча деякі стверджують, що менш ніж 10 тисяч українського населення, то польські втрати оцінюють в 100 000 осіб. І це не були військові, я ще раз повторюю, це були цивільні особи».

За словами польського президента, ці питання повинні вирішувати історики.

«Але для того, щоб ми могли їх вирішувати, повинна бути як мінімум згода на ексгумацію», - зазначив президент Польщі.

«Якщо хтось не хоче погодитись на ексгумацію, то я запитую, чому він боїться, що історична правда завдяки ексгумації буде насправді відкрита і абсолютно буде доведено, скільки цих людей лежить в цих масових могилах?», - запитав Дуда.

Дуда вважає, що правда є умовою розвитку добрих відносин між Києвом та Варшавою в майбутньому. «Навіть якщо ця правда є найболіснішою», - зазначив він.

Очільник Польщі додав, що вона може бути болючою як для української, так і для польської сторони. «Бо треба сказати: ми теж не були святі і в цьому теж маємо перед чим схилити голову», - додав Дуда.

Як писав «Вголос», Польща також очікує від України дегероїзації УПА.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко зустрівся з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою 12 липня у межах саміту НАТО у Брюсселі.

Раніше Президент Петро Порошенко заявляв, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується «українських націоналістів».

Зазначимо, що 10 липня, під час львівського круглого столу на тему: «Волинь-43», як складова антиукраїнської пропаганди у Польщі» керівник Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Олег Баган розповів, що українцям не варто потрапляти у пастку, яку поставила хитра польська історіографія, котра придумала міф «трагедія Волині». Адже не було ніякої трагедії Волині.

Президент Благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич наголосив, що заяви президента Польщі Анджея Дуди мають на меті показати поляків, як образ жертв, які в час Другої світової війни зазначили найбільше втрат. І за аналогією з євреями вимагати сатисфакції, і не тільки моральної.

Дослідник польсько-української історії першої половини ХХ ст. Роман Грицьків зазначив, що польський президент, схоже, офіційно оголосив українців учасниками геноциду поляків. При цьому зробив це на українській території. Тому, можемо сподіватися, що наступним етапом загострення українсько-польських відносин буде певна активність поляків на дипломатичному фронті. Можливо, навіть вихід на рівень ООН з вимогою засудження чи класифікації подій на Волині у 1943 році.

11 липня Волинській облраді відбувся круглий стіл на тему «Волинь-43», як складова антиукраїнської пропаганди Польщі». Учасники заходу також відвідали спалене поляками 19 квітня 1943 р. село Красний Сад. 12 липня круглий стіл істориків відбувся у Києві.

ІА "Вголос": НОВИНИ