Про це у розмовній студії заявив директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

«Пропозиція з'являється, коли є попит. Якщо би люди не купували, то мешканці сіл не зривали би цих первоцвітів і не везли би до Львова. При зриванні ми позбавляємо їх можливості розмноження, тому що пошкоджується або взагалі зникає цибулина», – додав він.

Також говорили і про вирубку лісів. Браконьєри знищують щонайменше три мільйони кубометрів деревини на рік, а протягом останнього часу лісистість України скоротилася аж до 11%.

«Ситуація дуже й дуже негативна. Якщо подивитись з економічного погляду, то країна стабільна, якщо лісистість її території сягає 20%. На початку нашої незалежності ця позначка становила 18%, а зараз вона зменшується катастрофічними темпами. І тут суто економічні чинники – люди живуть бідно, хочуть заробити будь-чим і не думають про те, що, вирубавши ліс під своїм селом, знищують середовище, де мають жити їхні діти».

За словами директора Львівського еколого-натуралістичного центру, такі темпи вирубки – через те, що ліси не охороняються належним чином.

«В європейських країнах структури, які вирощують ліс, абсолютно незалежні від тих структур, які його рубають. У нас це все – в одній структурі, і, на жаль, завжди перемагають комерційні інтереси. Якби оця структура, яка охороняє та вирощує ліс,  була абсолютно незалежною, а та структура, яка експлуатує – залежала від неї, тоді би, перш ніж зрубати, радилися – чи рубати, в якому об`ємі…», – пояснив Ігор Антахович.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ