[media=81500,81501,81502,81503,81504,81506,81507,81508,81509,81510,81511,81512,81513,81514,81515] Цей великий українець народився над Сяном – у селі Явірник Руський, що тепер на території Польщі, і похований у селі Млини на території Підкарпатського воєводства сусідньої країни, то ж щороку члени товариства «Надсяння» відвідують ці дорогі для них і всіх українців місця, щонайменше – двічі на рік: у березні, коли народився Михайло Вербицький, і восени – на свято великомученика Димитрія, бо саме в честь цього святого названа церква в селі Явірник Руський. Їдуть туди переселені й родичі переселених українців, щоб відвідати на старому сільському цвинтарі дорогі для них могили і вклонитися авторові безсмертної мелодії «Ще не вмерла Україна»…

Й цього року на свято великомученика Димитрія у старовинній греко-католицькій церкві села Явірник Руський біля польського Перемишля звучали візантійська літургія та український гімн. Уже вкотре сюди приїхали українці з Перемишля та львів’яни з товариства «Надсяння» – щоб спільно помолитися на батьківщині Михайла Вербицького.

«Ця дерев’яна церква, збудована в ХІХ столітті, довгий час служила українській громаді, але село була спалене під час трагічних для українців Надсяння подій 1945 року, – розповів голова товариства «Надсяння» Володимир Середа. – Майже півстоліття, до 2000-го року, вона служила місцевим римо-католикам, а зараз вони збудували собі новий костел, то ж церква тепер недіюча. На жаль, в колись патріотичному українському селі зараз немає українців… Ми хочемо щоб церкву передали українцям – греко-католикам Перемишля, бо для нас вона має велику мистецьку й історичну цінність. Церква була розписана в 1938-39 роках з нагоди 950-ліття хрещення України-Руси, й розписували її професійні маляри з Перемиської школи, які були родом з Наддніпрянщини. Ці розписи для нас є дуже знаковими: на них є Дніпро, куполи храмів на Печерських пагорбах, є цитати з Євангелія українською мовою. Усі ці написи залишились, інтер’єр зберігся, зберігся й іконостас, за що ми вдячні римо-католицькій громаді Явірника Руського».

«Ми не сподіваємось, що ця церква буде діючою в повному сенсі, бо тут нема греко-католиків, але кілька богослужінь в році можна відправляти, – каже голова Перемиського відділу Об’єднання українців Польщі Марія Туцька. – У цій церкві можуть відбуватися фестивалі – в першу чергу української церковної музики, також міжнародні фестивалі, де б ми представляли цей свій скарб, й це невеличке село стало б туристичною Меккою, бо туристам Заходу цікава наша східна, візантійська традиція, наш церковний спів. Й таким переломним моментом міг би бути 2015 рік – рік двохсотліття від дня народження великого українця, автора нашого безсмертного гімну Михайла Вербицького».

Надія Пастернак, спеціально для «Вголосу»

Фото Йосипа Марухняка

ІА "Вголос": НОВИНИ