Генеральний прокурор Бразилії Родрігу Жано направив у Федеральний верховний суд (ФВС) країни запит про пред'явлення звинувачень двом екс-президентам республіки Ділмі Руссефф і Луїсу Інасіу Лула да Сілві в організації злочинної організації. Про це повідомляє УНІАН за даними Voice of America.

Крім того, також висунуті звинувачення щодо кількох колишніх міністрів уряду країни, а також голови лівої Партії трудящих сенатора Глейзи Хоффман. Фігурантам справи загрожує від трьох до восьми років тюремного ув'язнення.

Згідно із бразильським законодавством, остаточне рішення про пред'явлення звинувачень повинен прийняти суд. Оскільки Хоффман є чинним членом парламенту, долю прокурорського запиту визначить вища судова інстанція – ФВС.

Згідно зі звинуваченням генпрокурора, фігуранти справи в період з 2002 по 2016 рік «заснували і організували структуру злочинного угруповання, яке діяло під час перебування на посаді президента Лули [да Сілви] і Ділми Руссефф, які змінювали один одного на цій посаді, для вчинення багатьох злочинів, переважно проти державної адміністрації».

Щодо Руссефф можуть бути пред'явлені кримінальні звинувачення. Минулого року вона була відправлена у відставку через приховування бюджетного дефіциту і перерозподілу державних коштів без консультації з парламентом. Такі дії в Бразилії не вважаються кримінальним злочином.

У свою чергу, Лула да Сілва вже фігурує у шести кримінальних справах. 12 липня по одній з них екс-президента засудили до дев'яти років і шести місяців ув'язнення, визнавши винним у корупції та відмиванні грошей. Йому також заборонено обіймати державні посади протягом 19 років. На час розгляду апеляції, яку подав політик, він буде залишатися на волі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ