Судді Конституційного суду України судді Сергій Головатий та Василь Лемак не підтримали рішення КСУ щодо  антикорупційної інфраструктури України.

Про це інформує офіційний сайт КСУ.

Нагадаємо, скандальне рішення щодо е-декларацій ухвалила Велика палата Конституційного суду у складі 15 суддів.

Однак, стало відомо, що суддя Сергій Головатий голосував проти даного рішення, оскільки курс на євроінтеграцію України закріплено в Конституції, а, згідно з міжнародними зобов'язаннями, боротьба з корупцією в Україні є одним з головних принципів.

Крім того, він наголосив, що згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, який прийшов до висновку, що декларування активів публічних осіб переслідує легітимну мету, потрібну демократичному суспільству.

Головатий також зазначив, що теза про те, що Нацагентство з питань запобігання корупції нібито контролює судову гілку влади, не має юридичних підстав.

Його колега Василь Лемак вважає, що останнє рішення КСУ є недостатньо обґрунтованим.

Лемак наголосив, що частина міжнародних договорів України все-таки є джерелом тлумачення Конституції та її цінностей.

Суддя підкреслив, що не погоджується з ідеєю оскарження криміналізації недостовірного декларування, адже світовий досвід свідчить про зворотне.

Лемак також підмітив, що КСУ, приймаючи скандальне рішення, не дав парламенту часу для врегулювання питання, щоб не допустити законодавчої паузи.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ