Минулого тижня Асоціація платників податків Львівщини подала позов у Господарський суд на ДПА України у Львівській області. Позов стосується того, що податкова надала неправдиву інформацію щодо умов застосування спрощеної системи оподаткування. Про це сьогодні, 31 серпня, у коментарі повідомив голова правління Асоціації платників податків Львівщини, депутат Львівської міської ради Теодор Дяків.

«Справа в тому, що ДПА у Львівській області визнає, що обмеження права застосування спрощеної системи оподаткування сумою річного доходу в 1 мільйон гривень підштовхує підприємців до тінізації коштів, котрі є більшими мільйона. Попри те львівська податкова тут посилається на позицію ДПА України, котра наразі не хоче цього визнавати. Саме тому ми мусимо це доводити у суді», – розповів Т. Дяків.

За словами позивача, спочатку очолювана ним Асоціація скеровувала запит до ДПА України щодо зазначеного питання, але отримала негативну відповідь. «Потім ми надіслали запит до ДПА у Львівській області, котра, в свою чергу, послалась на позицію ДПА України», – повідомив він.

Теодор Дяків також зазначив, що важливо, аби суд відбувся до першого грудня, оскільки з першого грудня підприємці почнуть подавати заявки на наступний рік щодо спрощеної системи оподаткування.

«Суд призначено на 28 вересня. Сподіваюсь, до 1 грудня справу буде завершено», – резюмував голова правління Асоціації платників податків Львівщини.

Ще 5 травня цього року Теодор Дяків заявив, що подаватиме позов до суду на ДПА у Львівській області. Цей позов стосуватиметься правомірності обмеження права застосування спрощеної системи оподаткування сумою річного доходу в 1 мільйон гривен. «ДПА у Львівській області має навести доводи, котрі б підтвердили позицію ДПА України щодо зазначеного питання. Тобто, ДПА України виступатиме в суді як третя сторона, але сам суд відбуватиметься у Львові», – зазначив позивач.

6 липня 2006 року Теодор Дяків вийшов з Громадської колегії при ДПА у Львівській області. За його словами, підставою цього вчинку є низка порушень з боку податкової адміністрації, котрі вже тривалий час не вдається усунути. «Конфліктна комісія займається, в основному, питаннями малих підприємств. При цьому оподаткування дивідендів залишається потрійним, а іноді подвійним, а ДПА у Львівській області відмовляється роз’яснювати, яким саме статутом чи законом вона користується при цьому оподаткуванні. Окрім цього, я вважаю, що податкова штучно підштовхує підприємців до тіньового обігу капіталу. Особливо це стосується обмеження права застосування спрощеної системи оподаткування сумою річного доходу в 1 мільйон гривень», – зазначив тоді Теодор Дяків. За словами Дяківа, підштовхнуло його до виходу з колегії і «примусове переведення підприємців із спрощеної на загальну систему оподаткування».

Загалом Теодор Дяків виграв вже 11 судових процесі у ДПА у Львівській області.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ