Академік НАН України, почесний директор Інституту археології НАН України Петро Толочко в Москві заявив, що вважає себе частиною «русского міра».

Про це інформує офіційний сайт Московської патріархії.

У повідомленні вказано, що «1 листопада 2018 року в Державному Кремлівському палаці відбулося пленарне засідання XXII Всесвітнього російського народного собору, присвячене темі »25 років шляхом суспільного діалогу і цивілізаційного розвитку Росії«.

Захід відвідали президент РФ Путін і патріарх РПЦ Кірілл.

Під час цього заходу академік Толочко заявив, що є частиною »русского міра« й »аргументував« це брехливою кремлівською вигадкою про походження РФ.

»Чому я тут, на Всесвітньому російському соборі? Насамперед тому, що вважаю це даниною поваги моєму другові Валерію Ганічеву, який творив разом із вами цю організацію. На жаль, він пішов від нас, але я віддаю йому данину пам'яті своєю присутністю тут. По-друге, тому, що я вважаю себе часткою російського світу.

Російський світ починався не з Московського царства. Він народжувався на берегах Дніпра, на стародавній Київській Русі. Коли перші літописці і перші богослови намагалися усвідомити, що таке Русь, вони ідентифікували цей величезний простір від Новгороду до Києва, від Карпатських гір до Волго-Донського межиріччя як єдиний православний російський простір«, — сказав він.

Академік продовжив: »Свого часу я навіть пропонував дати Російському світу другу назву — Східнослов'янський православний світ. Вона більш нейтральна, хоча, по суті, те ж саме, і, звісно, цей світ містить і мою рідну Україну. Хотів би сподіватися, що час негараздів завершиться і історія вирулить на стовпову дорогу. Не знаю, що нам робити у Брюсселі чи Вашингтоні, я там чужий, але я свій у Москві і Петербурзі, і таких в Україні мільйони. Мені приємно, що процес нашого співробітництва, розпочавшись бозна коли, не закінчується і сьогодні. Зараз у залі сидить Василь Семенович Лановий, і він мені сказав: «Ну що, почекаємо ще трошки?» Почекаємо ще трохи? Гадаю, почекаємо. Історична правда не дозволить розірвати наш кровний союз східнослов'янських братніх народів".

ІА "Вголос": НОВИНИ