Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Як пояснила керівник ДНЗ №42 Наталія Заранська, вони підготували проект будівництва басейну для конкурсу громадського бюджету Львова. Він набрав необхідну кількість голосів і підтримку батьків. «Наш педагогічний колектив і батьки були вкрай здивовані, коли управління освіти Львівської міської ради видало негативний висновок щодо проекту розміщення у цокольному приміщенні дитсадку басейну для діток», – розповіла завідувач. 

В.о. начальника управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик у коментарі журналістам роз’яснила, що комісія управління спільно з інженерами Шевченківського районного відділу освіти дійшли до висновку, що його реалізація є неможлива, оскільки територія ДНЗ не дозволяє добудувати басейн. «Окрім того вартість самого проекту була надзвичайно малою, бо 300 тис. грн – це не та ціна, за яку можна збудувати басейн», – каже чиновниця. Однак проект передбачає розміщення басейну не ззовні, а в цокольному приміщенні. Проте чиновниця твердить, що все одно це зробити не можливо з технічних причин.

Відтак це спірне питання винесли на розгляд комісії з питань гуманітарної політики Львівської міськради. Тут вже Зоряна Довганик заявила, що комісія не знайшла на території дитсадку місця, де можна було б збудувати басейн, а цокольне приміщення не можливо використати під ці цілі, оскільки немає такої практики, та й санітарним регламентом і правилами утримання дошкільних навчальних закладів це не передбачено.

Однак Наталія Заранська зазначила: інформація про те, що немає місця у дитсадку, не відповідає дійсності. «Перш ніж розробляти такий проект, компанія «Аллбатех» звернулася у дошкільний навчальний заклад. Ми розглянули всі можливості, де можна побудувати такий басейн і обрали цокольне приміщення. Там є доволі багато місця. Тільки після цього ми подали проект на громадський проект», – зазначила керівник дитсадку. Вона додала, що ця фірма має досвід будівництва таких басейнів у цокольних приміщеннях, зокрема, у шпиталі для реабілітації воїнів АТО.

Представник компанії ТзОВ «Аллбатех» Сергій Пренко додав: «Коли ми почули про реєстрацію заявок на громадський бюджет, одразу загорілися ідеєю втілити цей проект. Наші інженери запевнили, що у дитсадку №42 є можливість збудувати басейн. 300 тис. грн – це все, що стосується самого басейну, інженерні роботи і решту – це вже буде окремий кошторис». Наталія Заранська також наголосила, що насправді жодні інженери з управління освіти не приходили в дитсадок і не вивчали це питання

Відтак,  члени депутатської комісії вирішили підтримали цей проект, додавши лише «за умови технічної можливості реалізації». З 1 листопада він з’явиться на сайтах lviv.pb.org.ua або ж www.gb.city-adm.lviv.ua і до 15 листопада триватиме голосування. Кожен мешканець може проголосувати за 1 великий та 1 малий проект. Переможців оберуть до 1 грудня.

Нагадаємо, відповідне положення про громадський бюджет (або бюджет участі чи партисипативний бюджет) було затверджене на сесії міської ради у червні цього року. Львів матиме найбільший громадський бюджет серед міст України – щонайменше 16 млн грн. Зокрема, до розгляду приймали проекти двох видів: малі – районного значення, вартістю від 20 до 200 тис грн, та великі – міського значення, вартістю від 200 тис. грн до 3 млн грн. Пропозиції-переможці втілюватимуть в життя уже наступного року.

ІА "Вголос": НОВИНИ