Угодовська позиція американського лідера вже призвела до політичної та військової катастрофи в Афганастіані. Та попри це зараз, коли Україна третій тиждень успішно стримує російську навалу, американський лідер продовжує надсилати путіну сигнали слабкості США та всієї західної оборонної системи, побудованої на НАТО.

Про це пише одне з найбільш впливових американських видань The Wall Street Journal. у своїй редакційні статті (себто матеріалу, думку якого поділяє абсолютно вся редакція). 

"Логіка, здається, така, що відправка смертоносної зенітної та протитанкової зброї не спровокує росіян, а 28 літаків спровокує. Цю відмінність важко зрозуміти, особливо коли Пентагон також каже, що українцям не потрібні реактивні літаки, тому що інша їхня зброя ефективніша. Тож, відправка менш летальних літаків призведе до Третьої світової війни, але не зброї, яка насправді є смертельною?", - пише WSJ. 

Як стверджують американські журналісти, сам факт такого рішення та особистої позиції Байдена щодо обмеження оборонних можливостей України щодо захисту повітряного простору є потужним сигналом для росіян про слабкість Північно-атлантичного Альянсу, як дієвого механізму стримування агресії. 

«Суть надійного стримування полягає в тому, щоб змусити противника повірити, що певні дії призведуть до відповіді. Демонстративно не посилаючи війська і говорячи, що причиною цього є страх перед ескалацією, містер Байден каже Путіну, про що йому не варто турбуватися. Замість того, щоб стримувати Путіна, Байден дозволяє росіянам стримувати США», - пише WSJ.

Видання зазначає, що така поведінка стає закономірною для нинішнього президента США.

"В Афганістані він вимагав швидкого виходу до певної дати, щоб не спровокувати Талібан, який захопив владу. Результатом стало американське приниження, яке могло вплинути на рішення Путіна вторгнутися в Україну", – пише WSJ.

Загалом, радимо детальніше почитати статтю шанованого американського видання, яке пояснює, як дії президента Байдена підривають довіру до глобального стримування США у всьому світі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ