Нацбанк продовжить вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, ґрунтуючись на результатах проведеного пілотного проекту, що оприлюднені регулятором в аналітичній записці за підсумками цього проекту.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Загалом можливість випуску власних цифрових валют та варіанти їх використання останнім часом досліджують багато центральних банків світу (Швеції, Канади, Китаю, Сінгапуру, Великобританії, Норвегії тощо). Форми і технології цифрових валют центробанків різняться залежно від конкретних потреб, але у будь-якому разі цифрова валюта розглядається як нова, еволюційна форма грошей центрального банку.

Паралельно з теоретичним вивченням проект Національного банку включав і практичну частину. У межах випробовування технології блокчейн-платформи в обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участі Національного банку, компаній-волонтерів, а також Світового банку, експерти якого надавали НБУ консультації у межах технічної допомоги.

«Наше дослідження не тільки дало нам практичний досвід, але і поставило перед Національним банком нові запитання. Яким буде вплив цього інструменту на екосистему платіжного ринку? Чи буде достатній попит на е-гривню з боку користувачів, торговців та учасників ринку? Яка технологія має використовуватися? Яким має бути рівень анонімності транзакцій з е-гривнею? Сьогодні точних відповідей на ці запитання не маємо не лише ми, але й інші центробанки світу», – прокоментував результати пілотного проекту заступник Голови НБУ.

Він додав, що Національний банк продовжить вивчати можливість випуску е-гривні, зважаючи на отримані результати проекту, сучасні потреби фінансового ринку і потенційний розвиток економіки.

Читайте також: Ким працюють українці за кордоном?

ІА "Вголос": НОВИНИ