Використання фосфатів у миючих засобах призводить до масового забруднення водних ресурсів. Більшість Європейських країн узаконили заборону їх використання. Україна теж наближається до цих стандартів: Міністерство екології та природних ресурсів України внесло на розгляд Верховної Ради законопроект про заборону миючих засобів, що містять фосфати. Однак, вже сьогодні кожен із жителів області й підприємства, зокрема, можуть робити кроки до збереження навколишнього середовища: поступово відмовлятись від використання таких миючих засобів.

Згідно з даними моніторингових досліджень в області протягом останніх років зростає кількість скинутих у водойми забруднюючих речовин, а саме: СПАРів, заліза, цинку, нафтопродуктів, азоту амонійного та жирів, а також фосфатів. Фосфати – це хімічні сполуки різних металів і фосфорної кислоти. Існує величезна маса різновидів фосфатів. Сфера їх застосування – широка, від харчової промисловості до виплавки металів і хімічного синтезу. В результаті потрапляння сполук фосфору у поверхневі водойми відбувається явище евтрофікації, що призводить до цвітіння води, бурхливого розвитку планктону та інших мікроорганізмів. Як наслідок - помирають риби, раки та ін., оскільки водні рослини, кількість яких збільшується за рахунок добрив-фосфатів, використовують весь кисень у воді, отруюють воду продуктами своєї життєдіяльності. Максимальні значення вмісту фосфатів спостерігаються у воді річок Тисмениця, Полтва, Західний Буг. З метою зменшення скиду фосфатів у поверхневі водні об'єкти необхідно відмовлятись від фосфатовмісної продукції у побутовому господарстві та на підприємствах, які використовують фосфати як сировину.

Основними забруднювачами поверхневих вод залишаються комунальні підприємства через недостатню очистку стічних вод у зв’язку із застарілими та неефективно працюючими очисними спорудами.

ІА "Вголос": НОВИНИ