Австрійські вчені придумали, чим замінити традиційну шкіру. Їхня ідея значно дешевша та не шкодить екології, вона полягає у використанні грибів.

Екологічна ціна виробництва шкіри стала серйозною проблемою, пише 24 канал з посиланням на New Аtlas.

Адже окрім екологічної шкоди від вирощування тварин, для її обробки потрібно багато небезпечних хімічних речовин.

Для виготовлення альтернативного матеріалу використовують грибницю – біомасу, отриману з грибів. Це – ниткоподібні нарости гриба, які зазвичай ростуть під землею.

Ідея використання грибниці як основи для виробництва матеріалів – не нова. Ще в 1950-х роках виробники паперу виявили полімер (хітин), який міститься в клітинних стінках грибів. Ці сполуки використовували для створення всього: від будівельних матеріалів до модного текстилю.

Науковці зауважили: прихильники сталого розвитку часто обирають альтернативні форми шкіри. Зокрема – синтетичну, яку називають «веганський текстиль». Проте і щодо цього матеріалу є питання: він не розкладається, а при його виробництві також використовують токсичні речовини.

Кількість компаній, які виготовляють шкіру на основі грибів, зростає. Це свідчить про те, що новий матеріал зіграє важливу роль на ринку тканин у майбутньому, – вважає австрійський вчений Александр Бісмарк.

Вчені також підкреслили, що «грибна шкіра» долає етичні проблеми, які виникають при використанні шкіри тваринного походження, а також екологічні, які стосуються її синтетичного замінника.

Як відомо, за оцінками дослідників Катсіарини Пабортсави й Річарда Лемпіта з Національного центру океанографії в Саусгемптоні, США, в Атлантичному океані міститься близько 200 мільйонів тонн пластику — це в 10 разів більше, ніж вважалося до того.

ІА "Вголос": НОВИНИ