Про це йдеться у постанові № 42 Національного банку України.

Відтак, документами, що підтверджують походження грошей, можуть бути, наприклад, довідка про доходи, документ, що засвідчує право отримання спадщини, продаж майна.

Звітувати перед банком потрібно, якщо сума операції перевищує 150 тисяч грн або її еквівалент у валюті. Якщо ж походження грошей підтвердити не вдасться, банк має право скасувати відповідну операцію і навіть заблокувати рахунок клієнта, на якому лежать «підозрілі» гроші.

Економічний експерт, голова Комітету економістів України Андрій Новак у коментарі «Вголосу» розповів, що така постанова НБУ є незрозумілою та, зважаючи на сьогоднішні умови життя в Україні, недоречною.

«З появою ще одної регулюючої постанови стає важко зрозуміти логіку Національного банку України. Такими діями НБУ породжує ще більший бюрократизм у фінансовій сфері. Адже незрозуміло, як комерційний банк має визначати джерела походження грошей. Справа в тому, що зараз велика кількість українців є заробітчанами, які часто пересилають гроші своїм родичам в Україну. А тепер цим родичам заробітчан потрібно надавати ще якість довідки. А як ці родичі заробітчан мають збирати якісь там довідки? Чи як ті самі заробітчани мають вимагати ці довідки у країнах, де вони працюють? Тим більше, якщо заробітчани закордоном недавно і, як правило, працюють нелегально. Виходить так, що з одного боку НБУ декларує пом'якшення регуляторної політики, а з іншого боку видає постанову, яка ще жорсткіше регулює ці кошти. Складається враження, що у НБУ права рука не знає, що робить ліва і навпаки», – наголосив економічний експерт.

Економіст вважає, що прийняття подібної постанови є не на часі.  

«Враховуючи тіньову економіку України, кількість людей, які вимушено отримують зарплату в «конвертах», відсутність соцполітики та велику кількість заробітчан, прийняття такої постанови є, як мінімум, невчасним явищем», – зазначив Андрій Новак. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ