Державне підприємство «Ліси України», яке завідує лісгоспами, у березні 2024 року оголосило тендер на 48,7 мільйонів гривень для охорони 28 лісових господарств Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Переможцем торгів стало ПП «Шериф-Захист», яке належить бізнесмену та екс-депутату Київської міської ради Дмитру Стрижову («Самопоміч»). Раніше охоронний холдинг виграв два тендери оголошені «Ліси України» на майже 90 мільйонів гривень. Новий контракт передбачає близько 800 тисяч гривень за охорону одного обʼєкта, пише Lemberg news.

Журналісти зʼясували, що мільйонний тендер фірма не виконує. З 26 проінспектованих лісових господарств, лише на двох ЗМІ зафіксували представників ПП «Шериф-Захист». У Львівській області на тендері розіграли охорону господарства у м. Борислав, яке вже не функціонує. Славське ЛГ, Дрогобицьке ЛГ, Сколівське ЛГ, Самбірське ЛГ дотепер охороняють працівники державних господарств та жодним чином не мають стосунку до ПП «Шериф-Захист». На господарствах Мукачівського ЛГ та Хустського ЛДГ Закарпатської області журналісти не зафіксували охорони. А Берегівське ЛГ та Мокрянське ЛМГ, охороняють працівники лісокомплексів та помічники лісників. На Івано-Франківщині немає охорони на території адмінбудівель Калуського ЛГ та Вигодського ЛГ - решту обʼєктів лісових господарств охороняють працівники ЛГ та місцеві мешканці. У охоронців відсутня форма, посвідчення та відповідні технічні засоби. Крім того, за контрактом, ПП «Шериф» зобовʼязалось забезпечити пости щонайменше 14 одиницями спеціалізованого транспорту, однак, журналісти не зафіксували на обʼєктах жодного. Аукціон підприємство вибороло 15 березня 2024, а контракт ПП «Шериф-Захист» з «Ліси України» почав діяти з 4 квітня 2024 року. Власник компанії Дмитро Стрижов в коментарі журналістам зазначив, що аудит досі не провели, пише Lemberg news.

«Шериф» виставляє свою охорону тільки після аудиту об’єкту, тобто виграний тендер - це не значить, що наступного дня всі пости були виставлені. Тільки після того, як проведений аудит, визначено потрібна там охорона чи ні, які технічні засоби для охорони додатково потрібні, складені інструкції, карти рубежів, охорона об’єкту. Тільки після того вона виставляється»,- зазначив власник ПП «Шериф-Захист» Дмитро Стрижов.

Тож, зʼясувалось, за більше ніж місяць після підписання договору ПП «Шериф-Захист» лише почало обстежувати лісгоспи. В реальності, компанія переоформила охоронців на двох обʼєктах, які працюють без спецзасобів і відповідного транспорту. Компанії знадобиться щонайменше 31 місяць, щоб почати сторожити лише обʼєкти Львівщини, Івано-Франківщини та Закарпаття. А загалом холдинг «Шериф» виграв 3 тендери «Лісів України» вартістю 135, 7 мільйонів гривень. Однак, на місцях немає ні охорони, ні потреби в ній, бо сторожі - штатні працівники лісгоспів. Невідомо, навіщо проводили торги і за що ПП «Шериф-Захист» отримає майже 49 мільйонів гривень.

Нагадаємо, керівництву охоронного холдингу «Шериф» вже загрожує 5 років позбавлення волі, через підозру у привласненні державних коштів. Крім того, раніше у ЗМІ оприлюднили інформацію про відсутність охорони лісових господарств Поділля. Відтак, аж після трьох місяців діючого контракту, вартість тендеру зменшили, пише Lemberg news. 

ІА "Вголос": НОВИНИ