Екс-керівнику державного підприємства «Укркосмос» детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили про підозру в зловживанні службовим становищем.

Про це інформує прес-служба НАБУ.

Зокрема, його підозрюють у незаконному виведенні за кордон і легалізації понад 8 мільйонів доларів, призначених для супутникового проекту.

Раніше, у грудні минулого року, детективи оголосили про підозру двом іншим підозрюваним — колишньому позаштатному раднику гендиректора Національної космічної агенції та посереднику.

Як зазначається, у ході слідства було встановило, що упродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, внаслідок якої вивели за кордон і легалізували понад вісім млн доларів, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП «ВО Південмаш» і виділених за кредитом Канадської експортної агенції під гарантії уряду України розміром у 292,4 млн доларів.

Для реалізації схеми екс-глава «Укркосмосу» передав представникам підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв’язку України документи з вимогою передати 8,245 млн доларів кіпрській компанії, підконтрольній позаштатному раднику. У результаті той використав ці кошти у власних інтересах.

У НАБУ зазначають, що через такі дії було зірвано запуск першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь» як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України.

Раніше НАБУ оприлюднило схему розтрати коштів “Укркосмосу”.

ІА "Вголос": НОВИНИ